На 20 юли у нас, освен Илинден, се чества денят

...
На 20 юли у нас, освен Илинден, се чества денят
Коментари Харесай

20 юли – Илинден

На 20 юли у нас, с изключение на Илинден, се празнува денят на Илинденско-преображенското въстание. Празник и на пивоварите.

 

20 юли – Илинден – имен ден

Според националните ни поверия на този ден не би трябвало да се работи, с цел да не се разсърди Свети оракул Илия. Това е по този начин, тъй като той се смята за държател на летните стихии, на огънят, гръмотевиците и градушките.

Кратка история за живота на Свети оракул Илия.

Според легендите, достигнала до нас, при раждането на Илия татко му видял по какъв начин „ някакви хубавци го повиват с огън и го хранят с огнен пламък “. И той в действителност пораства ревнив, разгорещен чиновник на единия Бог.

Пророк Илия е живял в Северното царство на Израел по време на ръководството на нечестивия цар Ахав, който разгневил Бог, като насадил фетиш към езически богове.

„ Огненият “ оракул.

Сушата траяла цели три години и половина. Накрая Бог му споделил да организира „ нравствен дуел “ със прислужниците на Ваал.

Жреците не постигнали нищо, тогава Илия се доближил до олтара. Той поискал да полее с вода жертвеното теле, дървото и камъните на олтара, с цел да не се съмнява никой в ​​силата на Единия Бог. Чрез молитвата на пророка, се случило знамение и провокирал небесен огън. На мига огънят се спуснал от небето, и дървата, и камъните, и пръстта, и водата, която беше в рова, всичко погълнал.

След това дългата и изтощителна суша завършила, тъй като от небесата се изсипал, по този начин дълго чаканият, плодороден дъжд.

Пророк Илия станал жив облик на Божественият съд над хората, които не желаят да познаят Единия Бог.

Малко преди възнесението си Свети оракул Илия направил огромно знамение в наличието на Елисей. Той взел мантията си и я навил, блъснал с нея водата, която на момента се разцепила тук-там.

В последна сметка с животът на пророка се случило друго събитие. Внезапно от небето се спуснала огнена каляска, теглена от огнени коне, а Илия бил качен и отведен към небесата.

В преданията категорично се акцентира, че той се възнесъл в тялото, а не в духа. В същото време постоянно се има вяра, че оракул Илия е бил повдигнат на огнена каляска до Небесното царство, до самия Божи трон.

Според някои престижи, пророкът „ слиза “ на скрито земно място, където би трябвало да „ живее в физически и нравствен мир “.

И до през днешния ден местоположението на Свети оракул Илия след възнесението му остава тайнственост и неразгадана мистерия. Едно е ясно: възнесението му е първообраз на Възнесението на Исус Христос и живота на праведните в Царството Небесно.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР