На 20 септември 2018 г. в 11,00 ч в централното

...
На 20 септември 2018 г. в 11,00 ч в централното
Коментари Харесай

Изложба за Независимостта на България Дипломация и доблест в НИМ

На 20 септември 2018 година в 11,00 ч в централното предверие на Националния исторически музей ще бъде открита изложбата „ Дипломация и героизъм “, отдадена на 110-годишнина от прокламиране на Независимостта на България.

Съорганизатори са Националният исторически музей и Държавната организация „ Архиви “, със съдействието на Националната изложба, оповестиха от пресцентъра на НИМ. В изложбата ще бъдат експонирани плановете и оригиналът на извънредно рядко проявления „ Манифест”, с който княз Фердинанд І прогласява във Велико Търново през 1908 година Княжество България за без значение Царство, превъзходно направен от Харалампи Тачев.

Посетителите ще бъдат впечатлени от богато орнаментирания сребърен тубус и от резбованото дървено сандъче с железен обков, в които се съхранява документа. Втори акцент в изложбата е Сребърната конституция на Българското царство от 1911 година, наречена по този начин поради сребърния й обков. Чрез цифрови изображения всеки може да се запознае по-подробно с част от наличието на значими документи, показани в изложбата.

Посетителите за пръв път ще могат да се срещнат с истински документи, свързани с подготовката, оповестяването и отбраната на Независимостта. Сред тях са: Българо-турският протокол от 1909 година за признание на Независимостта на България от Османската империя, Договорът сред България и Компанията на Източните железници от същата година, Конвенцията за даване на заем от Русия на България, шифровани телеграми от българското държавно управление до дипломатическите ни представители в чужбина.

Изящни по своята направа са показаните експонати: диплом на княз Фердинанд І като настойник на Балканското ревю в Лондон през 1907 година, фотоалбум, подарен на княз Фердинанд І от Софийското градско общинско ръководство във връзка 20-годишнината от възшествието му на българския трон, „ Поздравителен адрес “ до княгиня Елеонора по случай провъзгласяването й за почетен ръководител на Софийското благотворително сдружение „ Милосърдие “ от март 1908 година и други

Показани са портрети на цар Фердинанд І, на Александър Малинов, на министри от кабинета на Демократическата партия, дребното огърлие на ордена „ Светите равноапостоли Кирил и Методий “, възпоменателни кръстове и златни монети, отсечени по случай прокламиране на Независимостта на България.

Специални посетители на събитието ще бъдат музикантите от Гвардейския внушителен духов оркестър към Националната гвардейска част, които ще изпълнят военни маршове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР