На 20 и 21 октомври ще се състои официално посещение

...
На 20 и 21 октомври ще се състои официално посещение
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев е на двудневно официално посещение в Естония

На 20 и 21 октомври ще се състои публично посещаване на българския държавен глава Румен Радев в Естония, оповестиха от пресслужбата на президента. На 20 октомври той и неговата брачна половинка Десислава Радева ще бъдат посрещнати с публична гала от президента госпожа Керсти Калюлайд и нейния брачен партньор Георги-Рене Максимовски.

Керсти Калюлайд държавен глава от 10 октомври 2016 година. Тя е петият президент на страната и първата жена на този пост. Към момента на встъпването си в служба, Калюлайд е най-младият определен президент на Естония, на възраст 46 години.

Президентите на двете страни ще проведат среща на четири очи, като ще има и пленарни диалози сред двете делегации. Румен Радев и Керсти Калюлайд ще дадат взаимна конференция.

В рамките на визитата си в Талин президентът Румен Радев ще се срещне с министър-председателя на Естония Юрий Ратас и ръководителя на естонския парламент Хен Полуаас.

По време на формалната аудиенция българският държавен глава ще посети и Центъра за върхови достижения за киберотбрана на НАТО, ситуиран в Талин. Организацията, акредитирана към Алианса, е учредена през 2008 година в поддръжка на страните-членки с експертиза в региона на киберотбраната в областта на технологиите, тактиките, интервенциите.

Румен Радев ще посети и новаторския център „ е-Естония “.

Търговско-икономическите връзки сред България и Естония не са доста дейни. Едва през последните две години стокообменът ни мина границата от 50 млн. евро. През 2019 година износът ни възлиза на 25.82 млн. евро и понижава с 15.1 на 100. Вносът пък е за 30.02 млн. евро, само че демонстрира нарастване с 19.7 на 100. Стокообменът възлиза на 55.85 млн. евро и също пораства (с 0.6%). Търговското салдото е негативно за България.

В износа доминират електрически апарати за жична телефония или телеграфия, електрически трансформатори, статични електрически преобразуватели (например токоизправители), индуктивни бобини и дросели, машини и апарати за кондициониране на въздуха, включващи вентилатор с мотор и устройства за смяна на температурата и влагата и други.

Водещи артикули във вноса са осцилоскопи, спектрални анализатори и други принадлежности и апарати за премерване или надзор на електрическите величини, мляко и сметана, съсредоточени или с притурка на захар или други подсладители, боклуци и парчета от олово, приемателни телевизионни апарати, даже с вграден радиоапарат или уред за записване или възпроизвеждане на тон или образ; видеомонитори и видеопрожектори, центрофуги, в това число центрофугалните изстисквачки; апарати за пречистване или филтриране на течности или газове и други.

През първите шест месеца на тази година износът е за 10.11 млн. евро и понижава с 28.9 на 100. Вносът е 12.59 млн. евро и също отбелязва понижение (с 26.9%).

По данни на Българска народна банка в края на полугодието общият размер на вложенията от Естония в България възлиза на 104.6 млн. евро.

През последните три години по над 20 000 естонски туристи са посещавали страната ни. Интересът на нашенците към бълтийската страна е доста по-малък, само че демонстрира наклонност на напредък. През предходната година до такава степен са пътували 6057 българи.

През 2020-а поради пандемията от ковид тези визити са фрапантно спаднали.

Естония е индустриално-аграрна страна в преход към пазарна стопанска система. Основните промишлени браншове са рандеман на торф и горивни шисти, фосфати, машиностроене, химическа индустрия, дървообработване. В страната се развиват и хранително-вкусовата, текстилната, шевната, рибно-консервната и други браншове на индустрията.

В селското стопанство се обработва се 20% от територията на страната. Отглеждат се ръж, пшеница, ечемик, картофи, лен, зеленчуци. Водещи браншове в отглеждането на животни са млечно-месното скотовъдство и беконното свиневъдство. Развит е и риболовът.

В края на 2011 година посолството ни в Талин бе закрито. От тогава българските жители, пребиваващи в Естония, се обслужват от Посолството на България в Хелзинки, което е акредитирано и за Естония. Българските жители не се нуждаят от виза, с цел да пътуват до Естония. Валиден паспорт или персонална карта са задоволителни. Въпреки това, ако влизате в страната откъм държва, която не е член на Европейски Съюз може да Ви бъде пожелан паспорт.

Естония , публично Република Естония

(на естонски: Eesti или Eesti Vabariik) е ситуирана в североизточната част на Европа и е ситуирана върху повърхност от 45 226 km 2. На север страната е отделена от Финландия от огромния Фински залив, на запад граничи с Балтийско море и Рижкия залив, на юг е Латвия, а на изток - Русия. Общата дължина на бреговата й линия е 3794 километра.

Естония е парламентарна република отпред с президент , избиран от Народното събрание за пет години, като има право и на едно преизбиране. Президентът работи в Двореца Кадриорг в Талин. Заплата на президента на Естония е 72 723 евро.

Законодателният орган се назовава Рийгиког и се състои от една камара със 101 депутати, избирани за пет години. Изпълнителен орган е държавното управление, отпред с министър председател.

Та̀лин (на естонски: Tallinn, исторически Reval) е столица и максимален град на Естония. Разположен е на южния бряг на Финския залив, на към 80 км от Хелзинки.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР