На 20 август Православната църква почита св. пророк Самуил и

...
На 20 август Православната църква почита св. пророк Самуил и
Коментари Харесай

Св. Самуил имал дарба да пророкува, имен ден празнува Самуил, което означава „измолен от Бога”

На 20 август Православната черква уважава св. оракул Самуил и св. 38 мъченици Пловдивски.

Легендата споделя, че в град Рама, или Ариматея, живял един благоверен човек на име Елкана. Той имал две дами – Ана и Фенана. Любимата му жена Ана била бездетна, а у израилтяните безплодието се смятало за знак на Божия недружелюбност. Затова Ана тъгувала доста, пък и познайниците й странели от нея, даже я презирали.

Елкана изпълнявал старателно всички наредби на закона. На всички огромни празници ходел със фамилията си в Силом, където тогава се намирала скинията – клада за жертвоприношения, с цел да принесе жертва Богу.

Веднъж след жертвоприношение той седнал да обядва със фамилията си. Само Ана едничка не могла нищо да яде – сърцето й било цялостно с горест и тя отново отишла в скинията да се моли.

Дълго се молила и плакала. Тя молила Бога да й даде наследник и дала обещание, че в случай че той й окаже тая благосклонност, тя ще Му го посвети. Милосърдният Бог извършил нейната тъжба: тя родила наследник и го нарекла Самуил – измолен от Бога.

Още от дребен Самуил бил мирен, дисциплиниран и ревниво се учил на закона Господен. На него почивал Духът Господен и в Израил го почитали като оракул.

След няколко години станало ясно, че има заложба да пророкува. Докато растял, той поучавал израилтяните и ги карал да се разкаят за греховете си. Народът го слушал и изпълнявал упътванията му. Затова съгласно желанието на всички го избрали за арбитър и шеф.

С помощта на Самуил израилтяните се избавили от двадесетгодишното филистимийско иго. Управлявал умно и заслужено. Когато стар, отстъпил на синовете си част от властта и ги сложил за съдии. Но те не следвали образеца му, били алчни и несправедливи.

Самуил починал в дълбока напреднала възраст и целият народ жалил за него. Погребали го в Рама.

На 20 август имен ден честват всички, които носят името Самуил, което значи „ измолен от Бога ”.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР