На 2 юни японският премиер Фумио Кишида се срещна с

...
На 2 юни японският премиер Фумио Кишида се срещна с
Коментари Харесай

Японските санкции засегнаха интересите на народа на Хокайдо и на министър-председателя

На 2 юни японският министър председател Фумио Кишида се срещна с губернатора на префектура Хокайдо Наомичи Судзуки в Токио, вследствие на което министър председателят разгласи, че ще търси опция за безвизовата стратегия за продан сред поданици на Япония и популацията на Южните Курили, която беше публично прекъсната от Русия на 21 март по отношение на недружелюбната политика на Япония.

Руското външно министерство разгласи отдръпването си от Споразумението за безвизов продан сред южните Курилски острови на Руската федерация и Япония от 1991 година, Споразумението за най-облегчени визити на някогашни поданици на южните Курили от Япония и от островите – до Япония от 1999 година

Между другото, безвизовият продан постоянно се използваше от японската страна за лични политически цели, изпращайки в сходни пътувания представители на японските медии и политически кръгове, които се отнасяха с користолюбие към Русия. Но програмата работеше, до момента в който не беше спряна преди две години заради пандемията. През този интервал към осемнадесет хиляди японци посетиха Южните Курили, към осем хиляди поданици на Курилите посетиха Япония.

Не се мина без политика и на тази среща. По време на срещата сред Фумио Кишида и Наомичи Сузуки, на която участваха група японци, живели в Южните Курили преди провалянето на Япония във Втората международна война, още веднъж беше предадена петиция на държавния глава с молба да да продължат договарянията с Русия за „ бързото завръщане на северните територии “.

Ф. Кишида отговори, че „ държавното управление има намерение да предприеме нужните ограничения, като вземе поради желанията на някогашните поданици на островите “, като в същото време изясни, че „ мъчно е да се приказва за съответни вероятности “. В резултат на това министър председателят даде да се разбере, че приоритет за Токио не е да възобнови разговора с Русия, а да взе участие в напъните на Запада да я изолира.

На 7 юни Япония добави наказания против Руската селскостопанска банка и Московската кредитна банка, както и против Беларуската банка за развиване към голямия пакет от антируски наказания (секторни и лични). Освен това японските управляващи оповестиха възбрана за експорт на артикули, „ допринасящи за укрепването на индустриалната база на Руската федерация “. За какъв тип артикули става дума, японското външно министерство не посочи. Така Япония " изцяло " се причисли към западния курс на санкционен напън върху Русия “.

В същия ден по-късно съветското външно министерство разгласи прекъсването на Споразумението сред държавното управление на Руската федерация и държавното управление на Япония по някои въпроси за съдействие в региона на добива на морски живи запаси от 1998 г.Този документ разреши на японските риболовци да ловят октопод, скумрия и други типове морски биологични запаси в границите на платената квота, отпусната от съветската страна в Южните Курили, размерът на квотата беше избран по време на годишни съвещания. В сходство със Споразумението от 1998 година японската страна е виновна за основаването на условия за осъществяване на заплащания „ по отношение на добива, опазването и възпроизводството на живите запаси “.

Въпреки това, заради присъединението на Токио към глобите против съветски банки, породи дълг от страна на японски юридически лица. Решението на Русия да приключи съглашението евентуално е повлияно и от умишленото закъснение на Токио при подписването на годишния изпълнителен документ за даване на безплатна техническа помощ на Сахалинска област. Като резултат,Фумио Кишида, който се стреми да " накаже Русия за Украйна ", към този момент стартира да санкционира японските риболовци.

Токио незабавно стартира да показва страдание за това, като сподели, че „ японската страна има намерение да продължи договарянията с съветската страна, тъй че интервенциите по съглашението да продължат “. Но както се споделя, каквото посееш, това ще пожънеш.

Въпросът за рибарството постоянно е бил значима част от дневния ред на връзките сред двете страни. Това се дължи и на обстоятелството, че по този начин нареченото „ земеделско лоби “ на Япония, значима част от което е риболовната промишленост, оказва видимо въздействие върху японската политика в продължение на доста десетилетия.

Така приемането през март 1956 година на Постановление на Министерския съвет на Съюз на съветските социалистически републики за запазване на запасите и контролиране на риболова на сьомга в намерено море в региони, прилежащи на териториалните води на Далечния изток, значително способства за ускоряването на договарянията за нормализиране на съветско-японските връзки, които по това време на процедура бяха влезнали в задънена улица заради непримиримостта на японската страна и натиска върху нея от страна на Вашингтон.

През април 1956 година в Москва идва министърът на земеделието и горите Ичиро Коно, който дава отговор и за рибарството. Между другото, неговият внук, харизматичният Таро Коно можеше да стане началник на японското държавно управление, само че загуби от Фумио Кишида в битката за лидерския пост на Либерално-демократическата партия (ЛДП). Впоследствие японската страна направи обилни отстъпки на Съюз на съветските социалистически републики / Русия, с цел да поддържа удобен режим за себе си по въпросите на риболова, което обаче не способства за изкореняването на бракониерството.

За риболовците от Хокайдо достъпът до водите на Южните Курили е жизненоважен проблем и до момента нито едно японско държавно управление не е съумяло да „ избяга “ от неговото решение. И те схващат кой сътвори тези проблеми този път.

В същото време би трябвало да се означи, че всичко това се случва в доста несъответствуващ миг за Фумио Кишида. През юли предстоят избори за горната камара на Народното събрание (Камарата на съветниците), а в изборния пейзаж на Япония Хокайдо, единствената японска префектура със статут на губерния, играе доста значима роля. В случай на сполучливо показване на ръководещата партия на тези избори, Фумио Кишида, като неин водач, ще може да смята основната си роля на политик за изпълнена, като получи известна „ независимост на ръцете “ при реализирането на личните си възгледи за стопанска система и външна политика.

В същото време у авторитетните членове на партията, например, някогашният министър председател Шиндзо Абе и неофициалният водач на по този начин наречената " прокитайска секта " на ЛДП Тошихиро Никай, нарастват опасенията, че сполучливото показване на партията под управлението на Фумио Кишида на летните избори ще докара до нежелано повишение на престижа му във връзка с традицията за поддържане на консенсус, което е доста значимо за японската политическа сфера.

От своя страна невъзможността да се даде явен и безапелационен отговор на проблемите на хората от Хокайдо може да се трансформира в източник на „ мощно главоболие “ за сегашния японски водач и да докара до действително понижаване на рейтинга му.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР