На 2 юли Радиооркестърът под диригентството на Марк Кадин ефектно

...
На 2 юли Радиооркестърът под диригентството на Марк Кадин ефектно
Коментари Харесай

"Москва-Черьомушки" - за първи път в България

На 2 юли Радиооркестърът под диригентството на Марк Кадин ефектно закрива сезона си. В програмата е музиката на Дмитрий Шостакович към именитите съветски спектакли оперетата " Москва-Черьомушки " и " Хамлет ".

" Това е дълго чакана стратегия – споделя маестро Марк Кадин – ние я запланувахме още преди година, само че поради пандемията бяхме принудени да я отложим. Музиката е толкоз искряща, ярка и невероятна, че за нея не подхождат общоприети избрания. Представете си, че в един магазин гръмват по едно и също време всички бутилки шампанско! "

 Марк Кадин

" Москва-Черьомушки "  е единствената оперета на Дмитрий Шостакович . Създава я през 1958 година в недългия интервал на " стопяване " в Съюз на съветските социалистически републики след гибелта на Сталин. Сюжетът е необикновен – няколко младежи не могат да влязат в новия си апартамент, поради рушвети на служителите. На финала, положителното побеждава, служителите стават метачи, а героите честват своята победа.

Ясно е, че сходна история не би могла да се схване насериозно. Така поражда една от най-веселите музикални пародии. В нея безупречно се съединяват тънкият усет и острият комизъм – Шостакович пресъздава цитати от Чайковски, съветския фолклор и известни руски песни, най-известната от които е " Подмосковски вечери ". 

 Дмитрий Шостакович

" Москва-Черьомушки " е творба за идеали, за хорските фантазии и действителността, която по този начин не наподобява на тях. Неслучайно, преди този момент ще прозвучи " Хамлет "  – музиката на Шостакович към паметния руски театър по едноименната пиеса на Шекспир.

Музика към " Хамлет " са писали доста известни композитори като: Лист, Берлиоз, Чайковски, Прокофиев. Шостакович се обръща към тази покруса трикратно. Два пъти е писал за театрални спектакли, а един път за филм. В концерта ще прозвучи музиката, написана към спектакъла на Театър " Вахтангов " в Москва през 1932 година Една от рецензиите гласи, че музиката на Шостакович е: " ….. най-хубавото, най-смелото в спектакъла, тя непрестанно е на границата сред иронията и сатирата. "

Вечерта ще открие музиката на различен съветски талант -  Сергей Прокофиев

 Сергей Прокофиев

На 2 юли ще прозвучи едно от последните му творби – Симфония концертанте за виолончело и оркестър . Той я основава с дейното присъединяване на различен незабравим музикант Мстислав Ростропович. Това произведение рядко звучи на сцената поради сложността на партитурата и е съществено предизвикателство за солиста и оркестъра.

Солист ще бъде един от най-хубавите български виолончелисти – блестящият Александър Сомов.

 Александър Сомов


Професионалист от висока класа, виолончелистът Александър Сомов концертира като солов и камерен реализатор в Европа, Япония и Китай. Още на 15 прави своя дебют на сцена, след което следват победи в няколко национални състезанието. Завършва Guildhall School (Лондон) със златен орден. Сомов е притежател на редица европейски и интернационалните награди. Свири със Лондонска филхармония (LPO), Лондонски симфоничен оркестър (LSO), Хале оркестър (Манчестър), Английски камерен оркестър и SWR, Northern Sinfonia (Великобритания), Stadtkapelle Achern (Германия), както и с множеството оркестри в България. Сомов е на поста Violoncelle Super-soliste на Филхармоничен оркестър Страсбург и е професор в Страсбургската консерватория.
Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. " Драган Цанков " №4), на място в зала " България " и
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР