На 2 ноември, сряда, държавният глава Румен Радев ще проведе

...
На 2 ноември, сряда, държавният глава Румен Радев ще проведе
Коментари Харесай

Радев обяви кога ще проведе консултации с ДПС

На 2 ноември, сряда, президентът Румен Радев ще организира съвещания с представители на парламентарната група на „ Движение за права и свободи “. Срещата ще стартира в 13.00 часа на „ Дондуков “ 2, оповестиха от прессекретариата на президента.

В сходство с член 99, алинея 1 на Конституцията, президентът организира съвещания с представителите на парламентарните групи в новоизбрания 48-и парламент.

В понеделник на съвещания при президента се явиха " Продължаваме промяната ". " В края на предходната година се обърнах към вас, че в случай че за първите 100 дни не предприеме решителни промени за ремонт на несполучливия управнически модел, то статуквото ще потърси своя реванш ”. Това съобщи президентът Румен Радев при започване на консултациите с втората по бройка парламентарна група в 48-ото Народно заседание.

От своя страна съпредседателите на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков и Асен Василев обявиха, че гласоподавателите са им отредили мястото на съпротива, само че в случай че вторият мандат пристигна при тях, ще подходят отговорно и транспарантно.

“Ясно показваме нашата подготвеност да приказваме с мандатоносителя по всички 16 политики, само че да не подкрепим техния мандат ”, сподели Петков.

Ще бъдем водени напълно от това да решим огромен брой проблеми на жителите, декларирали сме 16 политики в 4 сфери. Първата сфера е обвързвана с подпомагането на българските фамилии, акцентира Петков, представен от БГНЕС.

“Ние виждаме, че е от голяма значимост повдигането на минималната работна заплата, тъй като това са фамилиите в България, които са най-уязвими от инфлацията. Подпомагане на хората с пенсиите им, данъчните облекчения за младите фамилии. Имаме сериозна стратегия за бизнеса. Вдигане прага на Данък добавена стойност до 160 000, запазвайки опцията да подпомогнем бизнеса в идващата зима с цената на тока, да има гаранции, че без значение както се случва с цената на газа, да има таван на цената ”, добави Петков.

Дефицитът не би трябвало да излиза на повече от 3% недостиг. За другите ограничения, които казахме, че всичко, което зависи от нас, с цел да приемем нужните закони по ПВУ ще срещнат поддръжката на Политическа партия, както и нашата битка с корупционните проблеми в България и със правосъдната промяна, акцентира той.

И добави: “Вторият принцип е, че си съблюдаваме обещанията. Народът би трябвало да чака от всички политици предизборните обещания да не се обръщат след изборите ”.

Припомняме, че в съботното издание на " Седмицата " Кирил Петков сподели пред Константин Вълков: " Не би трябвало да се избързва, първо да дадем цялата тежест на първия мандат, да забележим какъв е проектът на ГЕРБ да сформира държавно управление. Отсега можем да заявим, чеще поемем съществено отговорността за втория мандат, ще стартираме с обществени диалози за политики с партиите, да види целият български народ, да бъде транспарантно ".

На въпрос дали партията ще представискрит коз по време на консултациитес президента Румен Радев, Петков отговори, чеПП имаоткрит коз.„ Да се опитваме да връщаме тематиката за бюджета, би трябвало да бъде вкаран преди края на месеца, ще върнем полемиката по какъв начин може този парламент и служебното държавно управление да работят дружно идващия месец, очаквайте в понеделник да върнем полемиката за бюджета и шестте политики. “

С различия по основни тематики мина пък първата политическа консултация при президентапреди връчването на мандат за сформиране на държавно управление. Най-осезаемо Румен Радев и представителите на ГЕРБ-СДС се разминаха в позициите си за даването на военна помощ на Украйна и положението на българските въоръжени сили. Даниел Митов съобщи, че България не се възприема като мощен член на НАТО. Държавният глава възрази остро и попита ГЕРБпо време на тяхното 10 –годишно ръководство какво са вложили в Българската войска.

Президентът и най-голямата парламентарна мощ се разминаха и в мненията си за влизането на страната ни в еврозоната. Според Радев изтеклият мандат на шефа на Българска народна банка е проблем, защото той не може да води ефикасни диалози с интернационалните финансови институции. Според ГЕРБ –СДС обаче това не е спънка и България би трябвало час по-скоро да се причисли към еврозоната. ГЕРБ-СДС оповестиха, че ще създадат всичко належащо да сформират държавно управление. Като възможнен формат виждат обединяване към общи цели и правила. Към момента обаче гаранции за такова болшинство няма.

Президентът поздрави ГЕРБ–СДС за успеха им на последните избори, само че ги предизвести, че отговорността им е доста огромна, поради тежката политическа и соцално-икономическа рецесия, в кято се намира страната. Радев изиска да чуе позициите им по редица основни въпроси като опциите за сформиране на държавно управление, антикризисни ограничения, бюджетът за 2023 година.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР