На 2 май 2024 г. Управителният съвет на Европейската централна

...
На 2 май 2024 г. Управителният съвет на Европейската централна
Коментари Харесай

ЕЦБ изрази позитивно становище по Закона за въвеждане на еврото в Република България

На 2 май 2024 година Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) одобри мнение, с което показва позитивна оценка по плана на Закон за въвеждане на еврото в Република България, това оповестиха от пресцентъра на Министерството на финансите.

ЕЦБ приветства задачата на законопроекта да се основат условия за равномерен преход към еврото в България и за навременно използване на нужните ограничения по отношение на това.

В мнението се означават общите правни положения, относими към уредбата на потреблението на еврото, а точно: изключителната подготвеност на Съюза в региона на паричната политика на страните членки, чиято парична единица е еврото, както и използването на законодателна техника, с която да се заобикаля възпроизвеждането на разпореждания на правото на Съюза, които са директно използвани.

ЕЦБ приветства плануваните текстове в законопроекта, според които обменът на банкноти и монети от левове в евро от Българска народна банка да се реализира гратис, в безкрайно количество и без ограничаване във времето.

Становището регистрира оферти в законопроекта метод за обезпечаване на неутрално прекосяване към еврото, при който, настрана от общите правила за превалутиране и закръгляване, се вкарват и специфични по-благоприятни правила за закръгляването на някои стойности, като да вземем за пример възнагражденията за положен труд, компенсациите, паричните и обществените помощи и пенсиите.

Специални правила за закръгляване са въведени и в някои от плануваните в законопроекта промени на други национални закони, които целят напълно да транспонират съответните изразени в евро стойности по този начин, както са посочени в директивите и регламентите на Съюза.

ЕЦБ отбелязва и планувания в законопроекта метод за експлицитни законови разпореждания, които да обезпечат невъзможността за неподходяща смяна на лихвените проценти по влогове и контракти за заем, като по този метод да се подсигурява отбраната на потребителите.

В мнението си ЕЦБ насочва някои характерни механически бележки, свързани с редакция на съответни текстове от законопроекта, за реализиране на цялостно сходство със съответните европейски разпореждания, към които те препращат.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР