На 2 април Софийската опера ще представи операта Турандот от

...
На 2 април Софийската опера ще представи операта Турандот от
Коментари Харесай

Красивата и жестока китайска принцеса Турандот отново ще властва в Софийската опера

На 2 април Софийската опера ще показа операта " Турандот " от Джакомо Пучини. „ Бих желал да напиша опера за любовта, живота и гибелта “, споделя Пучини. Искам да дам отдушник на цялата си болежка, ентусиазъм и философия, диря думите и мелодиите, които ще се повдигнат на небето ”. 

Легендата за Турандот датира още от 12 в. В „ Приказки за театъра “ италианският драматург Карло Гоци основава пиеса показана през 1762 година През 1801 година Фридрих Шилер я превежда на немски като прибавя промени. 

В Берлин Пучини гледа пиесата на Шилер, харесва историята и се замисля да написа опера. Ренато Симоне му предлага превода на Андреа Мафеи. Към Симоне се причислява и Джузепе Адами. Така от март 1920 година работата стартира. През пролетта на 1924 година и оркестрацията на първо и второ деяние е приключена, както и тази на трето до арията Лиу. Пучини към този момент е тежко болен. Заминава за Брюксел през есента, като носи със себе си скици и бележки за финала на операта. Умира на 29.11.1924. Преди това дава ескизите си, към 30 на брой, на Тосканини и го моли неговият възпитаник Франко Алфано да я приключи. 



Премиерата е на 25 април 1926 година в Ла Скала, Милано с диригент Артуро Тосканини, който прекъсва спектакъла там където стопира и Пучини. Едва на идната вечер е цялостното осъществяване. 

Постановката на Пламен Карталов ще дирижира Борис Спасов, а като Турандот ще се превъплъти Габриела Георгиева, за която това е коронна роля. Принц Калаф, който ще разтопи леденото сърце е южнокорейският тенор Джеймс Лий. Корейка е и безрезервно влюбената и жертвоготовна Лиу – Еунхие Ким. 

В последните години Габриела Георгиева направи няколко сполучливи дебюта на сцената на Софийската опера като Норма на Белини, Леонора от „ Силата на ориста “ на Верди, Яна от „ Янините девет братя “ на Пипков, Донна Елвира от „ Дон Жуан “ на Моцарт и Ариадна от „ Ариадна на Наксос “ на Рихард Щраус. В момента тя готви още един дебют – роля-мечта за всяка певица Медея от едноименната опера на Луиджи Керубини, която ще бъде показана за първи път в България на 18, 19 и 20 август в границите на фестивала „ Сцена на върховете “ – Белоградчишки скали.



Джеймс Лий дебютира в ролята на Калаф в театъра в Грац през 2014 година и от този момент това е една от най-важните функции за него. Аплодират го в Корея, Турция, Полша. Сред останалите партии би трябвало да бъдат маркирани Радамес („ Аида), Манрико („ Трубадур “), Рикардо („ Бал с маски “), Дон Хосе („ Кармен “) и др. 

След като приключва музикален лицей в родината си Еунхие Ким идва в Европа и продължава образованието си в Парма и Милано. Младата певица има участия в „ Дон Жуан “, „ Трубадур “, „ Бохеми “, „ Набуко “ и „ Турандот “.  

Тримата министри Пинг, Панг и Понг, които показват вярата на народа принцесата най-сетне да се влюби и разясняват действието са Атанас Младенов, Николай Павлов и Хрисимир Дамянов. Светозар Рангелов ще бъде Тимур, слепият татко на принц Калаф, а Цветан Цветков император Алтум. 

Спектакълът „ Турандот “ е част от събитията включени в програмата на Софийската опера и балет отдадени на 100-годишнината от рождението на Мария Калас.

С този режисура националният ни оперен спектакъл гостува в Гърция през 1995 година и в Япония за първи път през 2000 година Последното турне в страната на изгряващото слънце, на което беше приветствана операта на Пучини е през 2018 г. Навсякъде отзивите са възторжени.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР