На 19 януари 2023г. Народното събрание прие Закон за изменение

...
На 19 януари 2023г. Народното събрание прие Закон за изменение
Коментари Харесай

Изменения на условията за работа на чужденците в България

На 19 януари 2023г. Народното събрание одобри Закон за изменение и допълнение на Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност.

Този закон урежда регулирането на достъпа до пазара на труда на служащи - жители на трети страни, в това число осъществяването на активност на свободна процедура, реализирането на правото на свободно придвижване в Република България на служащи - жители на друга страна - членка на Европейския съюз, заетостта на български жители в чужбина, в това число при свободното им придвижване в границите на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство и други

Какви са главните промени в правната регулация и какво значи това за работещите и работодателите, дава отговор доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

Преди всичко дано обърнем внимание, че задачата на промените е да бъде основана ясна и транспарантна система за банкет, която да обезпечи опция за по-ефективно привличане на гении и по този метод да реализира превъзмогване на демографските провокации, пред които е изправена България.

Идеята на измененията е също „ Синята карта “ да се трансформира в главния инструмент за привличане на висококвалифицирани служащи, включващ по-бързи процедури, по-гъвкави и приобщаващи критерии за банкет и по-широки права, в това число и улеснена краткосрочна и дълготрайна подвижност.

 istock istock
Въвеждането на по-привлекателна и ефикасна скица за привличане на висококвалифицирани служащи от трети страни посредством смяна в изискванията и реда за издаване на „ Синя карта на Европейски Съюз “, следва да разпространява България като дестинация за трудова миграция и би спомогнало за превъзмогване на необятно публикувания дефицит на квалифицирани служащи в съвсем всички браншове на стопанска система.

Наред с това, в подтекста на военния спор в Украйна и трайните последствия от него, актуализирането на трудово-миграционното право би дало решение за справяне с потока от висококвалифицирани експерти, които са се насочили към България и желаят да работят в страната ни.

Намаляване на наложителния период за претовареност в България на лицето получило „ Синя карта на Европейски Съюз “ - от 24 месеца на 12 месеца. В несъгласие с задачите на промените на закона, това от своя страна значи, че се дава опция притежателят на „ Синя карта на Европейски Съюз “ вместо да работи 24 месеца или даже 48 месеца в България гладко да се реалокира в друга страна членка на Европейски Съюз.

 istock istock
С новия закон се сътвори и опция на лицата още през първата година от приемането на „ Синя карта на Европейски Съюз “ да пребиват в друга държава-членка 90 дни в границите на интервал от 180 дни без виза, позволение за работа или друго позволение, което отваря необятно вратата на българският пазар на труда.

По гледище на синдикатите, в изменението на закона не се промени рамката в размера на трудовото заплащане на притежателите на „ Синята карта на Европейски Съюз “ за висококвалифицирани експерти от 1,5, вместо 1,3 от междинната работна заплата за предходните 12 месеца в страната, каквото бе предлагането на народните представители. С измененията в закона се даде и опция на притежателите на „ Синя карта на Европейския съюз “ да извършва трудовите си отговорности в режим на работа от разстояние при изискванията и по реда, избрани с Кодекса на труда в България.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР