На 19 септември 2023 г. се проведе Есенният коктейл на

...
На 19 септември 2023 г. се проведе Есенният коктейл на
Коментари Харесай

Председателят на Binance Франция: България може да се възползва от блокчейн, за да ускори икономическото си развитие

На 19 септември 2023 година се организира Есенният коктейл на Френско-българската комерсиална и индустриална камара (ФБТИК). Събитието обичайно отбелязва началото на новия бизнес сезон. Близо 300 посетители – членове и сътрудници на ФБТИК.

По покана на ръководителя на ФБТИК, Стефан Делайе, посетители на събитието бяха и Давид Пренсе, ръководител на Binance Франция, както и Фабиен Офрештер, зам. ръководител по направление Web 3.0 на френската група Vivendi, част от която е и компанията Havas.

Завършил HEC Paris, Давид Пренсе е ръководител на Binance France от 2020 година Той дава отговор също по този начин и за маркетинг активността на Binance в Европа. През годините е бил и ръководител на Френския кръг на криптовалутите, а с помощта на неговото съдействието по отношение на придобиването на регистрацията Digital Asset Service Providers (DASPs), Binance съумява да започва своята активност във Франция и Европа.

 Г-н Пренсе, разкажете ни малко за историята на Binance и по какъв начин се стига до решението да бъде основана Binance Франция?

Binance е относително млада компания, учредена преди към шест години и половина. Намерението ни беше да създадем пазар за криптовалути. С други думи, място, където хората могат да подават парите си, да ги обменят в сметки за криптовалути и да се възползват от разнообразни благоприятни условия за приложимост. За рекордно малко време станахме водач на пазара, основно с помощта на интуитивния интерфейс на приложението и на авангардните ни технологии, които се отличават като едни от най-усъвършенстваните в бранша. А с тази отговорност на водещ състезател идват и отговорностите, а точно да образоваме общността, да развиваме употребите на криптовалутите и да сътворяваме нови новаторски услуги и артикули, които клиентите желаят от нас. Пътят, който сме извървяли с Binance е съвършена илюстрация на трансформацията от елементарен стартъп към платформа за продан, а по-късно и към изцяло решение за потребителите. Важно е да се подчертае, че криптовалутите към момента са доста нова и бързо разрастваща се област. Тази оригиналност е придружена от развой на контролиране от страна на финансовите органи във всяка страна и район.

Точно това е подтекстът, в който е основана Binance Франция. Когато стартирахме преди шест години, регулирането на криптовалутите към момента не беше открито в доста страни. Франция беше пионер във въвеждането на регулации в тази област за отбрана на потребителите. Този самодеен метод ни даде опция да се съобразим с тези разпореждания, като ни нарежда като един от първите играчи, регистрирани и оторизирани да оперират във Франция.

Но нашата упоритост не стопира дотук. Макар че Франция е основно звено, нашата визия обгръща цяла Европа и това е и повода да посетя София.

Глобалните данни сочат, че Binance сега има към 150 милиона регистрирани консуматори. Binance е и най-голямата борса за криптовалути в България. Въпреки това към момента има хора, които не схващат този свят. Бихте ли обяснили с елементарни думи концепцията за блокчейн и криптопространството?

Блокчейнът може да се съпостави с голяма цифрова книга, предопределена за транспарантно и несъмнено записване на информация. Вид указател, в който всяка трансакция се ревизира от мрежа от компютри, а не от един централен индивид. Тази децентрализация подсигурява надеждността и сигурността на данните.

Когато дадена трансакция се прави в блокчейн, вместо да се разчита на един орган за инспекция, тя се удостоверява от цялата мрежа. За да повреди или фалшифицира тези данни, злоумишлен консуматор би трябвало да поеме контрола на над 51% от цялата мрежа, което е извънредно мъчно. Нещо повече, всеки опит за подправяне би бил неотложно открит и забележим за цялата общественост, което би направило активите (като криптовалутите) безполезни. Именно този саморегулиращ се механизъм прави блокчейн толкоз мощен и благонадежден. Накратко, съвсем е невероятно да измамите системата, тъй като в случай че го извършите, тя ще загуби цялата си стойност.

Криптовалутите са взаимосвързани с блокчейн системата?

Абсолютно. Казано по-просто, криптовалутите са директно продължение на блокчейн технологията. Тъй като блокчейнът е кадърен да записва информация надеждно и несъмнено, той може да записва преводи, осъществени от едно лице към друго. Точно това се случва с криптовалутите: те съставляват преводи или по-точно прекачване на стойност, съхранена в блокчейна.

С други думи, криптовалутата е единица стойност, съхранявана в блокчейна, което подсигурява нейната легитимност и сигурност при прехвърлянето ѝ. Основното, което отличава блокчейн от обичайните финансови системи, е присъщата му бистрота. Всяка осъществена трансакция е забележима в действително време за всеки, който желае да я следи, което трансформира блокчейн в отворена книга, за разлика от обичайните финансови системи, които постоянно работят като „ черни кутии “, с вътрешни процеси, които от време на време са непрозрачни за необятната общност.

Въпреки че актуалните ни финансови системи са значително контролирани, по време на някои финансови рецесии сме виждали техните ограничавания. Именно с цел да се преодолеят тези недостатъци, беше основана концепцията за блокчейн, която предлага транспарантна, децентрализирана и сигурна опция за продан на стойност.

В тази връзка, по какъв начин Binance подхожда към сигурността на криптоактивите на своите консуматори? Какви ограничения за сигурност въвеждате?

Сигурността на криптоактивите заема централна роля в ежедневната работа на Binance и е един от най-важните аспекти в нашия бизнес. Това е освен това от елементарна мярка, сигурността е наш ангажимент.

На първо място, защото съзнателно съблюдаваме наредбите, отдаваме извънредно значение на произхода на средствата, които се вливат в нашата платформа. Целта ни е да подсигуряваме, че тези средства не подхранват противозаконни или незаконни действия. Доказателство за това са големите ни вложения в нашия профилиран за тази цел отдел, който набъбна експоненциално с 600% единствено за две години. Този самодеен метод служи за отбрана на нашите консуматори от разнообразни закани - от пране на пари до битка с тероризма.

На второ място, повишението на осведомеността на нашите консуматори по отношение на сигурността е от решаващо значение. Криптосветът, въпреки и бързо разрастващ се, остава неразучена територия за мнозина. Нашата задача надвишава общоприетите преводи: тя има за цел да образова. Чрез начинания като Академията на Binance и постоянните ни уебинари ние работим, с цел да предоставим на нашите консуматори уменията, от които се нуждаят, с цел да се ориентират решително в този свят. В България да вземем за пример, където използването на криптовалути е изключително високо, нашите просветителни старания се показват в ежеседмични обучителни сесии.

Въпреки новаторския си темперамент блокчейн технологията изисква мултидисциплинарен метод: IT, сигурност, финанси и стопанска система.

Но сигурността не се състои единствено в предварителна защита и образование. Самата ни инфраструктура е проектирана по този начин, че да устоява на външни закани. Нашият профилиран екип непрекъснато следи за кибернетичната целокупност на платформата. Нещо повече, при положение на непредвидени събития сме основали фонда SAFU - забележителен запас, който сега се прави оценка на повече от 1,5 милиарда евро и е подготвен да се намеси, с цел да компенсира всеки евентуален банкрут.

Накратко, Binance е ангажирана на три фронта: предварителна защита, образование и отбрана. Нашата визия е ясна, а точно да осигурим безупречно ръководство на активите на нашите клиенти. Това е наш дълг, това е и наше заричане.

Как Binance се приспособява по отношение на регулаторните промени в бранша на криптовалутите?

Регулаторните промени в пространството на криптовалутите са неизбежни и наложителни. Предстоящото използване на MiCA (Markets in Crypto-Assets) в Европа е отличен образец за това. Тази регулация ще обезпечи единна рамка за всички страни от Европейски Съюз, което е значимо и позитивно развиване за компании като Binance.

Досега регулаторният пейзаж в Европа беше фрагментиран. Всяка страна има свои лични регулации, всяка със своите нюанси и особености. Това многообразие слага обилни провокации във връзка с адаптивността. Представете си, че би трябвало да приспособяваме платформата си за 27 обособени юрисдикции, като в същото време подсигуряваме, че всяка акомодация е в тъкмо сходство с локалните регулаторни стандарти. Това е колосална задача, която може да затрудни и да забави новаторския детайл.

Понякога тази регулаторна трудност ни лимитира във връзка с избрани пазари. С въвеждането на MiCA обаче този пейзаж е на път да се промени коренно. Наличието на съгласуван набор от правила в целия Европейски съюз ще улесни доста спазването им, като в същото време ще насърчи растежа и нововъведенията. Това ще даде опция освен на колоси като Binance, само че и на локални играчи да разширят активността си в интернационален проект.

Binance приветства тези регулаторни достижения като стъпка към по-структурирана и удобна за нововъведенията среда в бранша на криптовалутите.

Кои са главните провокации, с които се сблъсква вашата компания в криптоиндустрията?

Криптоиндустрията непрестанно се развива, като предлага колкото благоприятни условия, толкоз и провокации. Бързият ни напредък от основаването ни преди шест години ни изтласка на напред във времето, само че това е обвързвано и с по-големи отговорности. Преминаването от статута на стартъп към този на финансова институция изисква сериозна промяна, изключително във връзка с спазването на регулаторните условия. Ние към този момент сме контролирани в няколко европейски страни, а приемането на MiCA съставлява още една стъпка към институционална зрялост.

Наред с тези регулаторни провокации стои и значимата задача за образоване на необятната общност. Ние сме решени да демистифицираме криптовалутите и да предоставяме точна информация, с цел да ускорим приемането им и да противодействаме на дезинформацията.

И най-после, за нас е жизненоважно да осигурим дълготрайното бъдеще на нашата компания. Днес сме водач, само че сме наясно, че на следващия ден пейзажът може да е друг. Затова работим неуморно, с цел да останем в челните редици на нововъведенията, да се вслушваме в нашата общественост и да приспособяваме предлагането си към изменящите се потребности. Самият блокчейн ще се развива и ние имаме намерение да бъдем основни участници в тази промяна.

Предизвикателство ли са за Вас човешките запаси? Лесно ли се намират чиновници, специалисти във всички области, които споменахте като стопанска система, технологии, криптовалути, финанси?

Трудно е, тъй като нужните умения се трансформират бързо в един толкоз динамичен бранш като нашия. Днешната експертиза може да не е същата на следващия ден. И ние търсим освен хора с механически умения, само че и хора с визия, които могат да се приспособяват, да вкарват нововъведения и да плануват идващите стъпки в нашата промишленост.

От друга страна е елементарно, тъй като позицията ни на водач в бранша естествено притегля гении. Хората, които се интересуват от блокчейн, криптовалути и софтуерни нововъведения като цяло, желаят да работят с компании, които са водещи и Binance постоянно е техният желан избор.

Въпреки това едно от най-големите провокации е да интегрираме тези гении в културата на нашата компания, да ги обучим съгласно нашите стандарти и да ги развиваме с разрастването на бизнеса. Това е непрестанен развой на адаптиране и учене. Нещо повече, като се има поради интердисциплинарният темперамент на блокчейн - където се пресичат финанси, стопанска система, IT и киберсигурност - от време на време е мъчно да се намерят специалисти, които да са отличници във всички тези области по едно и също време. Но ние непрекъснато влагаме в образованието и развиването на нашите екипи, с цел да посрещнем тези провокации.

Какви идни нововъведения планирате да въведете в крипто екосистемата?

Нашият метод е концентриран върху потребностите и настояванията на нашите консуматори. Близостта до нашата общественост е едно от главните ни преимущества. То ни разрешава да разбираме упованията, потребностите и пазарните трендове в действително време. Това ни разрешава да се приспособяваме бързо и да вкарваме подобаващи новаторски артикули.

Ние проучихме и други разновидности, с цел да създадем криптовалутата по-достъпна и по-интегрирана в всекидневието на хората. Например: 1) решения за разплащане с криптовалута към търговци; 2) криптовлогове, както и 3) платформи за пускане на токени за трансформативни планове.

Що се отнася до крипто екосистемата, към този момент е избрана датата за халвинга на биткойн, който ще се състои към края на април 2024 година Халвингът е планувано събитие, което се организира на всеки четири години, когато възнаграждението за извличане на нов блок се понижава на половина.

Халвингът играе основна роля в паричната стопанска система на биткойн и въздейства върху динамичността на търсенето и предлагането в криптоекосистемата.

Какви са дълготрайните цели, които задачите да постигнете с Binance Франция и Binance Европа?

Основните цели на Binance France и Binance Europe за идващите години са да ускорят приемането на криптовалутите, като работят в тясно съдействие с локалните участници. Също по този начин се стремим да образоваме обществеността посредством разнообразни стратегии, с цел да срещнем повече хора с криптовалутите. И най-после, ще продължим да вършим софтуерни нововъведения, с цел да приспособяваме услугите си към потребностите на нашата общественост и на международния пазар. Амбицията ни е да се превърнем в водач в Европа във връзка с приемането, образованието и нововъведенията в бранша на криптовалутите.

Как оценявате развиването на Binance в България и каква е тактиката за развиване на Binance Европа в Източна Европа?

България е забавна страна с извънредно висок % на криптопотребители - към 18% от българите употребяват криптовалути. Според изследванията, дялът на потребителите в България е много по-висок по отношение на други европейски страни и това е причина за доста нови благоприятни условия, в това число и за появяването на университетски стратегии, които да развиват крипто екосистемата в страната. За мен България има своите преимущества, те са явни и страната може да се възползва от блокчейн и основаването на сходна екосистема, точно с цел да форсира икономическото си развиване.

Що се отнася до Binance Europe в Източна Европа, това е район, който считаме за значим по няколко аргументи. На първо място, в тези страни има същинска жадност за нови технологии и по-специално за криптовалути. Второ, там има невероятни гении в региона на технологиите и финансите.

Затова нашата тактика е да насочим напъните си към обучение, образование и повишение на осведомеността. Искаме да създадем локални партньорства, по-специално с университети, с цел да насърчим разбирането и потреблението на криптовалутите.

Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР