На 19 октомври отбелязваме Международния ден за борба с рака

...
На 19 октомври отбелязваме Международния ден за борба с рака
Коментари Харесай

На 19 октомври отбелязваме Международния ден за борба с рака на гърдата, правете профилактични прегледи

На 19 октомври означаваме Международния ден за битка с рака на гърдата.

Това онкологично заболяване е измежду най-разпространените при дамите, както в България, по този начин и в международен мащаб. Данните демонстрират, че в България всяка година новите диагностицирани с карцином на гърдата са над 4000.

В последните години има гражданска война в лекуването на заболяването. Само за последните 10 години лекуването за този тип рак към този момент не се свежда главно до химиотерапия и лъчетерапия.

Лекарите изготвят самостоятелен проект за всяка пациентка, като съгласно стадия на болестта и типа рак, се възнамерява и даден тип лекуване, което може да включва хормонална терапия, биологична терапия и други

Дори и в по-напреднал етап на заболяването има различни решения, като интервенцията не е първото, с което се стартира. За лекуване се ползват скъпоструващи медикаменти от най-нов тип, които са покрити от Здравната каса у нас.



Профилактиката е най-съществената част на битката с това заболяване. Затова дамите, даже и в по-ранна възраст, би трябвало да вършат скрининг и един път годишно профилактичен скрининг.

През 1985 година октомври е разгласен за Световен месец за битката с рака на гърдата. 19 октомври е признат за Международен ден за битка с него. От тогава, всяка година през този месец, в целия свят се провеждат разнообразни събития, чиято цел е както да разпространяват аргументите за възникването на това заболяване, по този начин и да подчертават върху голямото значение на предварителната защита и ранното му разкриване.

Днес розовият цвят, изключително розовите панделки, е мощен знак на осведомеността за рака на гърдата и битката за намиране на лек против заболяването. Използва се по целия свят, като подчертава върху идеята в доста страни с разнообразни култури. В края на 1990 година фондацията за битка с рака на гърдата на Сюзън Г. Комен стартира да включва розовото като цвят в своята идея, като раздава розови козирки на дамите, които вземат участие в надпреварата „ Състезание за лек “. Според изследвания, розовият цвят е признат, като подобен, който успокоява и облекчаващ напрежението. Смята се, че ярко розовото дава здраве.



В България, през октомври, също има разнообразни акции, свързани с карцинома на гърдата. В избрани дни от месеца, в разнообразни лечебни заведения в страната, се организират безвъзмездни мамографски прегледи. В столичната болница " " има отворени порти за подобен тип прегледи с авансово записан час. В други столични лечебни заведения също има избрани дни, като всяка дама може да ревизира. В Пловдив също има такава опция в в града. В други по-големи градове от страната също има такива благоприятни условия през октомври.

Организацията на Нана Гладуиш, която два пъти пребори рака на гърдата - „ “, има задача да помогне на дами с карцином, предоставяйки им скъпа информация, психическа помощ и поддръжка.

Всяка жена заслужава да има благополучен живот, да бъде сполучлива и пълноценна за обществото. Именно това е задачата, която се стремят да реализират от организация „ Една от 8 “.

Вече съществува и мобилното Viber приложение " ", в което може да намерите налична информация за рака на гърдата, като може да бъдете осведомени за профилактиката, скрининга и следенето на пациенти с това онкологично заболяване.

Колкото по-рано се открие и диагностицира ракът на гърдата, толкоз по-голям е шансът той да бъде преборен изцяло. За страдание 68% от лекуваните пациентки с рак на гърдата в България са били диагностицирани в етап II и III и едвам 12% в етап 0-I. 



Най-честите признаци на развиване на рак на гърдата са:

- Усещане за бучка, възел или удебеляване на гърдата
- Подуване или зачервяване в едната или в двете гърди
- Болка в гърдите
- Отделяне на секрет от зърната (не кърма)
- Лющене, зачервяване и други промени в зърната
- Промяна в размера или формата на гърдите
- Сърбящи и раздразнени гърди

Един от постоянно срещаните въпроси е за какъв брой време се развива рак на гърдата. На този въпрос не може да ви отговори с цялостна сигурност никой онколог, защото в действителност няма еднопосочен отговор на това, тъй като всеки случай е самостоятелен.

Развитието на заболяването при всеки протича друго.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР