На 19 март православната църква чества св. мъченици Хрисант и

...
На 19 март православната църква чества св. мъченици Хрисант и
Коментари Харесай

Имен ден празнуват всички, които носят имената Дария и Найден

На 19 март православната черква празнува св. мъченици Хрисант и Дария.

Хрисант бил единствен наследник на царедвореца Полемий от Александрия. Като наследник на богати родители, той учил в разнообразни всемирски школи, а учители му били най-образованите мислители от това време.

Но мъдростта на света го правела печален, защото не можела да му даде отговор на въпроса какво е истина. Но Бог уталожил тъгата му: до ръцете на младия Хрисант стигнали Евангелието и Книгата на Апостолските действия. Като ги прочел, той бил образован от Истината - Христос. Потърсил преподавател и го намерил в лицето на духовник, който го упътил във вярата и го кръстил.

Това не се харесало на бащата на Хрисант, който подхванал всичко, с цел да го накара да се отхвърли от Христовата религия. Оженил го принудително за девойката Дария, която била езичница. Но Хрисант поучил Дария, тя приела вярата в Христа и двамата живеели дружно като брат и сестра, в измамлив брак.

След гибелта на татко си, Хрисант почнал свободно да изповядва Христа и да живее съгласно неговите повели.

По времето на император Нумериан Хрисант и Дария били измъчвани поради вярата си. Но и самият изтезател Клавдий, като видял търпението на двамата мъченици и чудесата, станали по време на мъченията им, приел Христовата религия, заради което се удостоил с мъченическа гибел. Хрисант и Дария били убити с камъни. На мястото, където били заровени, по-късно била издигната черква.

Дария е персийско име и значи " победителка ". Найден значи " открит ". Така наричали момчетата, които били подхвърляни пред прага. Такива деца се оставяли на богати хора или на такива, които желали, само че не можели да имат дете.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР