На 19 декември 2022 г. Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е приключила

...
На 19 декември 2022 г. Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е приключила
Коментари Харесай

АЕЦ Козлодуй: КПКОНПИ не е открила корупция при санкционираните по Магнитски

На 19 декември 2022 година Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е завършила инспекция за корупция против някогашния шеф на АЕЦ „ Козлодуй “ Александър Николов.

На 10 февруари той бе глобен от финансовото министерство на Съединени американски щати по световния закон „ Магнитски “ дружно с още 4 българи.
Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) откри корупция и в дейностите и на различен някогашен шеф на АЕЦ-а – Иван Генов. Само че за разлика от Вашингтон, КПКОНПИ не намира нищо.

Комисията стартира следствие против Николов преди към година след сигнал против него и различен някогашен шеф – Наско Михов. В него се твърди, че те са сключвали контракти, които облагодетелствали свързани с тях компании. Двамата бяха освободени от Съвета на шефовете предишния август, откакто служебното държавно управление на Гълъб Донев встъпи в служба.

Преди дни служебният енергиен министър Росен Христов съобщи, че е сменил борда, защото властта е имала „ данни за корупция “.

Докато е работила по сигнала, КПКОНПИ е открила, че против Николов и Михов има и други „ компромати “. В тях се твърди, че двамата са манипулирали публични поръчки на атомната централа, с цел да облагодетелстват компании, близки до тях. Назначавали и свои хора на високоплатени постове, без те да имат нужния опит, гласят „ компроматите “, представени от „ Дневник “.

Твърди се, че не е имало същински публични поръчки, а „ инхаус “ процедури. Цитират се съответни контракти и имена на компании, само че в документите, качена в уеб страницата на КПКОНПИ, имената са заличени. Според сигнала – под натиска на двамата разследвани от комисията шефове бил подписан контракт за 12 млн. лева, който се дефинира за подозрителен.

През 2021 година пък бил подписан договор, неблагоприятен за АЕЦ-а, със обвързвана с Николов и Михов компания. Цената на договорката била над 2 млн. лева Служители на централата били принуждавани да подписват и документи със задна дата, съгласно сигнала. В последна сметка инспекцията завършва безшумно месеци преди глобите от финансовото министерство на Съединени американски щати.

КПКОНПИ не открива нищо незаконно. Инспекторите удостоверяват, че в действителност има компании контрагенти на АЕЦ-а, основани малко преди да получат поръчките. Те обаче не са съумели да намерят съмнителни връзки сред шефовете и частни бизнеси.

От комисията настояват, че в случай че е имало нарушавания с превъзлагане на действия и в случай че е имало напън върху чиновници, това не може да бъде разследвано от КПКОНПИ, а от други органи.
Дали комисията е сезирала други органи, остава неразбираемо. Припомняме, че Николов, Генов и някогашният енергиен министър от Българска социалистическа партия Румен Овчаров бяха глобени от Съединени американски щати по „ Магнитски “ поради „ корупция, обвързвана с енергийни контракти “.

" Овчаров неведнъж се е замесвал в корупционни енергийни контракти с съветски енергийни компании, като е получавал подкупи и други облаги в подмяна на контракти с закрепени цени за съветски газ и нуклеарно гориво, както и за поддръжка на поръчки в АЕЦ " Козлодуй ", се споделя в известието на OFAC.

Министерството на финансите на Съединени американски щати твърди, че Румен Овчаров е получил " над 5 милиона евро в офшорни банкови сметки, откогато е служил като министър на енергетиката " (2005-2008).
Според следствието на американците - договорите за съветско нуклеарно гориво, по които са преговаряли подставени лица на Овчаров, са нараснали разноските на АЕЦ " Козлодуй " с до 50 млн. евро. Николов и Генов също са непосредствено упрекнати в корупция - за това, че са се съгласили да получат 5 милиона лв. подкупи от задгранични мениджъри в областта на нуклеарната енергетика в подмяна на гаранции за контракти с " Козлодуй ".

" Дори след напускането на поста изпълнителен шеф на АЕЦ " Козлодуй ", Иван Генов е изискал 3 млн. лева подкупи от български мениджъри, с цел да улесни преразглеждането на поръчки на АЕЦ в интерес на техните компании ", се споделя в известието. Другите две нови български попълнения в листата " Магнитски " са някогашният финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов и ръководителят на придвижване " Русофили " Николай Малинов.

Източник: Actualno.com
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР