На 19 август 1941 г. съветските войски напускат Новгород. Войниците

...
На 19 август 1941 г. съветските войски напускат Новгород. Войниците
Коментари Харесай

Окупацията на Новгород демонстрира изтънчено варварство

На 19 август 1941 година руските войски напущат Новгород. Войниците на Червената войска обезверено се пробват да защитят града и даже да го върнат, само че силите са прекомерно неравностойни.

Това неравноправие се отнася освен за обстановката директно до Новгород - врагът интензивно натиска в зоната на деяние на цялата група армии " Север ". Хитлер счита достъпа до Ленинград за толкоз значим, че в допълнение назначава на командира декор Лееб танкова група от група “Център. ”

Танковата група е най-силното маневрено формирование във Вермахта през 1941 година Хиляда танка, които, за разлика от руския механизиран корпус, имат обилие от камиони, ремонтни уреди, подкрепления и моторизирана пехота, са ужасна мощ. А декор Лееб има две такива групи за настъплението на север, а общо във Вермахта са четири.

Тогава на практика няма късмет да задържат Новгород. Само няколко години по-късно Червената войска има опция да освободи града.

Обезопасяване на Ленинград

Когато приказват за Новгород, руските генерали постоянно имат поради Ленинград. Става допустимо да се вдигне блокадата от Ленинград при започване на 1943 година, само че това освобождение се оказва единствено отчасти. Земята, завладяна от германците, е комплицирана от логистична позиция, беше под обсега на артилерията им. И елементарно може да бъде изгубена, в случай че германците стартират сполучливо нахлуване. Тогава Ленинград още веднъж ще бъде застрашен от апетит.

За да се отбрани надеждно Ленинград от опасността, е належащо или да се обкръжи и унищожи блокиращата го 18-та немска войска, или да се сложи „ в шах “. В този случай германците, страхувайки се от ориста на групата Паулус в Сталинград, биха се отдръпнали сами.

Превземането на Новгород и Луга е крайъгълният камък на този проект. След като ги завземат, става допустимо да се отреже цялата железопътна логистика на германците, която върви на юг от Ленинград, и да се сложи 18-та войска пред избор - или обграждане, или оттегляне. Въпреки че руският щаб, несъмнено, би предпочел обграждане - само че както се получи.

Новгородско-Лужката интервенция стартира на 14 януари 1944 година Новгород е освободен от 59-та войска, която покрива града на две групи от север и юг. Началото на офанзивата е забавено заради снежна стихия, която затруднява интервенциите на авиацията. Но по-късно нещата се усъвършенстват и нещата се развиват по-добре на юг. За това значително оказва помощ езерото Илмен, което германците считат за добра естествена преграда. Но руските войски употребяват там батальони с моторни шейни, които бързо преодоляват скованите от лед води. Тази експедитивност е изненада за врага.

На 18 януари врагът към този момент е решил да се отдръпна от Новгород, с цел да не бъде обграден. Но градът не е изоставен небрежно и сигурно не във формата „ просто си опаковаме нещата и си тръгваме “. Друга орис е уредена за най-стария град в съветския северозапад.



Димящи руини

Окупацията на Новгород продължава от 19 август 1941 година до 20 януари 1944 година Въпреки историите за „ немски ред “, окупационната администрация постоянно е в безпорядък. Вижте единствено историята на локалните кметове, назначени от окупаторите.

Германците назначават първия кмет, само че скоро го реалокират на друга работа. Наследникът му гони цялото предходно ръководство и назначава правилни на себе си хора. Уволнените стартират да пишат тъжби до германците за безскрупулността на новата администрация, след което са върнати на работа, с цел да снасят информация за новия градоначалник.

Този нов кмет обаче скоро е убит от испански боец от немските съдружници. Поводът е свада за квотата за разпределяне на мляко, при която пияният кмет дръпва испанеца по стълбите. Третият кмет се държи известно време, само че най-после е обвинен във връзки с партизаните и бяга. Четвъртият остава на мястото си до последно, за което е награден от руското правораздаване с 10 години лагери.

Новгород е цялостен с исторически артефакти и творби на изкуството. Но съгласно логиката на Хитлер „ на Изток предметите на изкуството нямат стойност “. И в случай че имат, те са много нездравословни, както всичко, което подтиква националното съзнание на покорените нации.

Затова съветските светини в града от време на време са инцидентно, а от време на време умишлено осквернявани - безусловно до слагане на тоалетни на свети места, в църкви, където службите са се правили от стотици години. Филологът Дмитрий Лихачов, който посещава храма " Свети Георги " след освобождението, означи изображенията на " голи дами ", оставени от испанските бойци, надраскани непосредствено върху останките от хилядолетни стенописи.

Откраднато е всичко повече или по-малко скъпо. Желязото от куполи на църкви, изключително позлатено желязо, е известно. Германците изкопават и отмъкват даже десетки километри подземни кабели.

Още през лятото на 1941 година, преди градът да бъде високомерен от врага, той е интензивно бомбардиран от въздушния корпус на Волфрам декор Рихтхофен, същият военачалник, който по-късно ще означи варварската бомбардировка на Сталинград. Когато Червената войска освобождава Новгород, от 2346 жилищни здания остават единствено няколко десетки и даже те изискват ремонт.

Причината за това са освен бомбардировките или въздействието на артилерията, само че и фактът, че германците, когато напущат града, целеустремено изгарят и унищожават всичко, до което стигнат. На бойците даже са дадени специфични кибритени клечки, които би трябвало да се употребяват единствено за палежи, когато би трябвало да се отдръпват от Новгород.

В различен случай локалните поданици биха затруднили палежа по един или различен метод, само че няколко месеца преди освобождението германците водят цялото население на града в балтийските страни - когато бойците на Червената войска влизат в Новгород, те са посрещнати единствено от няколко десетки души. Останалите са отвлечени.

Историята за унищожаването на Новгород учи, че без значение кой сте и какви идеали изповядвате, може да има вандал, който да не се интересува от цената на вашите светилища или елегантността на вашето изкуство. И това, което вашите предшественици са съхранявали и събирали в продължение на епохи, може да се трансформира в прахуляк за една нощ. За да предотвратите това да се случи още веднъж, би трябвало да сте мощни и самодейни, като потискате всяка опасност в зародиш. Само тогава можем да бъдем сигурни, че историята на Новгород – и въобще всичко, което стартира на 22 юни 1941 година – няма да ни се повтори.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР