На 18 октомври от 9.00 ч. ВКС ще гледа делото

...
На 18 октомври от 9.00 ч. ВКС ще гледа делото
Коментари Харесай

ВКС гледа делото срещу Николай Русинов-Чеци

На 18 октомври от 9.00 ч. Върховен касационен съд ще гледа делото против Николай Русинов за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина.
Във Върховен касационен съд е формирано дело по касационен митинг и 4 броя касационни тъжби – на подсъдимия Николай Русинов, на бранителите на подсъдимия и на частните обвинители и цивилен ищци, против решението от 30.05.2017 година на Софийския апелативен съд (САС), с което е променена присъдата от 20.10.2014 година на Софийския градски съд (СГС), оповестиха от съда.
Делото постъпва за повторно във Върховния касационен съд, откакто с Решение № 452/04.07.2016 година, постановено по к.н.д. № 1497/2015 година, Върховен касационен съд анулира решението от 30.07.2015 година на САС по в.н.о.х.д. № 264/2015 година и делото е върнато за ново разглеждане на същия съд от различен състав от стадия на правосъдното съвещание.
С присъдата на Софийски градски съд подсъдимият Николай Русинов е приет за отговорен в това, че на 09.07.2011 година в гр. София, в северозападната част на парк „ Борисова градина “, в съучастничество като съучастник с неустановени по делото лица, съзнателно е умъртвил другиго – Яна Кръстева, като убийството е осъществено по изключително непосилен метод за убития и с особена свирепост – закононарушение по член 116, алинея 1, т. 6, прочие 2 и прочие 3, вр. член 115, вр. член 20, алинея 2 от Наказателен кодекс, за което му е наложено наказване „ пожизнен затвор “.
Осъден е да заплати на частните обвинители и цивилен ищци сумата от по 150 000 лв., представляваща обезщетение за породените в следствие от закононарушението неимуществени вреди, ведно със законната рента, считано от 10.07.2011 година
С новото въззивно решение присъдата е променена в частта, с която подсъдимият е приет за отговорен в това да е направил действието в съучастничество с неустановени по делото лица (правната подготовка по член 20, алинея 2 вр. алинея 1 от НК) и с особена свирепост (правната подготовка по член 116, алинея 1, т. 6, прочие 3 от НК), като е приет за невиновен и оневинен в тази част от повдигнатото му обвиняване.
Присъдата е променена и в частта по отношение на наказването, като наложеното от Софийския градски съд наказване „ пожизнен затвор “ е сменено с наказване „ отнемане от независимост “ за период от 20 години. С решението е избран първичен непоколебим режим за изтърпяване на наказването. В останалата част присъдата е доказана.
С митинга се навеждат доводи в поддръжка и на трите касационни учредения по член 348, алинея 1, т. 1, т. 2 и т. 3 от Наказателно-процесуален кодекс – нарушаване на закона, основни нарушавания на процесуалните правила и очевидна неправда на наложеното наказване. Иска се анулация на решението в оправдателната част по отношение на квалифициращия симптом „ особена свирепост “ и в частта, с която е сменено наказването от „ пожизнен затвор “ на 20 години „ отнемане от независимост “ и връщане на делото за ново разглеждане от въззивния съд.
В касационната тъжба на частните обвинители и цивилен ищци се излагат съображения за съществуването на всички касационни учредения и се желае анулация в частта, с която подсъдимият е оневинен, както и в частта, засягаща типа на наказването, и връщане на делото за ново разглеждане от въззивния съд.
В жалбата на подсъдимия Николай Русинов се сочат всички касационни учредения и се желае анулация на решението на САС и връщане на делото на етапа на досъдебното произвеждане.
В подадената касационна тъжба от страна на бранителите на подсъдимия се твърди, че са налице основанията по член 348, алинея 1, т. 1 и т. 2 от Наказателно-процесуален кодекс – нарушаване на закона и основни нарушавания на процесуалните правила. Иска се при изискванията на алтернативност оправдаване на подсъдимия или анулация на решението и връщане на делото за ново разглеждане на въззивния съд, или връщане на делото на първоинстанционния съд за ново разглеждане.
По делото е постъпила и касационна тъжба от конституираната като бранител по реда на член 91, алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс майка на подсъдимия, която преповтаря настояването, изложено в жалбата на подсъдимия, и претендира анулация на решението на въззивния съд и връщане на делото на етапа на досъдебното произвеждане.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР