На 18.05.2022 г. се навършват 150 години от рождението на

...
На 18.05.2022 г. се навършват 150 години от рождението на
Коментари Харесай

Община Кресна чества 150 години от рождението на Яне Сандански

На 18.05.2022 година се навършват 150 години от рождението на Яне Иванов Сандански (18.05.1872 година - 22.04.1915 г.), прочут с псевдонимите Пиринският орел, Пиринският цар, Сандан паша и Старика. Онези от вас, които са изкушени от историята на Македония и битките на българите за единство ще си спомнят, че отвлечената през 1901 година американска мисионерка, мис Елън Мария Стоун, го е наричала в спомените си и "Добрият човек " (това е известната в българската историография спекулация "Мис Стоун ").

Въпреки своята противоречивост, личността на Яне Сандански продължава да живее в националната памет като знак на свободолюбие и безпримерна смелост!

Яне Сандански е роден в село Влахи, което се намира на територията на община Кресна и ние ви каним общително на поредност от мероприятия, с които да отбележим дружно и тържествено годишнината от неговото рождение:

На 14.05.2022 година от 8:00 ч. локалното туристическо сдружение "Синаница ", дружно с възпитаници от СУ "Паисий Хилендарски " в гр.Кресна, провеждат поход до родното място на Войводата. В с.Влахи ще бъдат посрещнати от кмета на община Кресна, господин Николай Георгиев и кметския наместник на селото, господин Васил Василев.

На 17.05.2022 година, от 13:30 часа, в двора на СУ "Св.Паисий Хилендарски " в гр.Кресна, за учениците от първи до четвърти клас е проведена среща с родствениците на Яне Сандански, краеведът Борис Сандански и Зоя Дюбоа-Санданска. Борис и Зоя ще показват пред децата своите нови книги "Яне Сандански. Живот и след гибелта " и "150 години Яне Сандански ", а вие, в случай че решите да присъствате, ще можете да поговорите с създателите и да получите подпис.

На 17.05.2022 година, от 17:00 часа, в тържествената зала "5-ти октомври " на община Кресна ще се състои разкриване на Фото-документална галерия, отдадена на 150 годишнината от рождението на огромния български бунтовник, челник и дълготраен началник на Серския революционен окръг на ВМОРО, Яне Сандански. Ще има рецитал, песни за Яне, слово, а най-интересна е самата галерия, която включва мултимедийни подложки, позволяващи освен да се насладите на прелестната визия, само че и да чуете наличието на всяко от 9-те табла, до момента в който разглеждате. Пак тук ще можете да се срещнете още веднъж с Борис и Зоя и да поговорите с тях за книгите им. Тук му е мястото да отбележим, че Зоя е формален преводач на Мерсия Макдермот, а това отваря врата за доста забавни журналистически материали, нали?

На 18.05.2022 година, към 11:00 часа, в остарялата черква на село Влахи "Св.Пророк Илия " (на центъра на селото) ще се отслужи заупокойна молитва, а по-късно на паметника на Войводата ще бъдат поднеси венци и цветя.

Заповядайте! На 18.05 ще има проведен превоз за вас до село Влахи.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР