На 17 май 2023 г. в 16:00 ч. ще се

...
На 17 май 2023 г. в 16:00 ч. ще се
Коментари Харесай

Министърът на културата ще даде старт на обновяването на Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино

На 17 май 2023 година в 16:00 ч. ще се организира конференция и гала по първа копка за „ Обновяване и рационализация на Професионална гимназия по каменообработване - с. Кунино “ по план BG16RFOP001-3.001-0008, финансиран по процедура „ Култура и спорт в учебно заведение “ по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ (ОПРР) 2014-2020 година с съответен бенефициент Министерство на културата. Събитието ще се организира в самото учебно заведение и на него се чака да участва служебният министър на културата Найден Тодоров.

Гимназията дава професионално обучение в региона на каменообработването и е единствената на Балканите и една от общо две сходни просветителни институции в Европа. В нея се одобряват възпитаници от VIII клас, по предпазената специалност " Каменоделец ", специалности " Каменоделство " и „ Декоративни скални облицовки ” и компетентност " Скулптура " в 12 клас. От значително значение за осъществяване на характерните функционалности на учебното заведение е възобновяване и рационализация на главната постройка и преустрояване на съществуващата постройка в многофункционална зала. Дейностите по плана плануват ограничения по енергийна успеваемост, ремонт на образователния корпус, създаване на налична среда за хора с увреждания, преустрояване на съществуваща някогашна трапезария в многофункционална зала за спорт и събития, облагородяване на прилежащите дворни пространства и спортната площадка и създаване на модулно пречиствателно оборудване за отпадни битови води.

Децата от селата и дребните градове са към момента сложени при неравностойни условия във връзка с достъпа до качествено обучение. Високите нива на непосещаемост и ранното овакантяване на учебно заведение остава проблем за огромен брой възпитаници на доста места в страната, включително и в Кунино. Осъществяването на препоръчаните интервенции се чака да ускори интереса към образованието на младежите от област Враца, както и да притегли нови възпитаници от други елементи на района и страната, както и на такива от уязвими и маргинализирани общности. Изграждането на уреди за достъп на лица с увреждания пък ще улесни тяхната интеграция в просветителната сфера и ще спомогне за по-добро обществено включване и осъществяване на пазара на труда в една рядка и ценена компетентност.

Проектното предложение способства за осъществяването на Стратегията на Европейски Съюз за Дунавския район посредством поощряване на развиването на културата и по-доброто обучение.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР