На 17 май 1395 г. в битката при Ровине Султан

...
На 17 май 1395 г. в битката при Ровине Султан
Коментари Харесай

Денят 17 май в българската история

На 17 май 1395 година в борбата при Ровине Султан Баязид І разрушава войските на влашкия воевода Мирчо Стари и утвърждава своето владичество на левия бряг на. Дунав.
През 1853 година висшият консултативен съвет на Османската империя отхвърля съветските претенции, отправени ден по-рано. Княз Меншиков връчва ултиматум, в който се упорства Русия да покровителства православната черква в Османската империя.
През 1867 година според с предварителния проект на Върховното шефство на Георги Раковски четата на Филип Тотю, състояща се от 35 души, минава Дунав при Свищов.
Майор Коста Паница е наказан на гибел, като присъдата му е одобрена от княжевския наместник и министър председател Стефан Стамболов, през 1890 година
През 1913 година публично е комплициран краят на Балканската война от 1912–1913 година с подписването на Лондонски кротичък контракт сред балканските съдружници (България, Гърция, Сърбия и Черна гора) и Турция.
2015 година

2011 година

Цветелина Бориславова става притежател на мажоритарния дял на пионера на българския пазар на ипотечни облигации Българо-американска кредитна банка (БАКБ). При наложително осъществяване на продажбата на ипотекираните парцели с преимущество се употребяват титулярите на ипотечни облигации, обезпечени със съответните парцели. Дяловете на Бориславова до момента са благосъстоятелност на ирландската Алайд Айриш Бенк, която е напълно национализирана по време на ирландската банкова рецесия и афишира, че разпродава дяловете си в чужбина. За да реализира договорката Бориславова продава каузи си от 16% в СИБанк получавайки малко над 141 млн. лв.. Банкерката напуща и поста си на ръководител на надзорния съвет на СИБанк. Според класацията на в. „ Пари “ за най-богатите българи към 1 декември 2010 година тя е ръководи активи за 219,8 млн. лв.. В началото на 2011 година капиталовият фонд на Бориславова „ Клевър синерджис “ е с импортиран капитал над 72 млн. лева и активи на стойност 500 млн. лева

2007 година

Президентът връчва Орден „ Стара планина “ на:
1. Тончо Русев - първа степен - „ за извънредно огромните му заслуги към Република България в региона на културата. “
2. Марин Чонев - втора степен - „ за извънредно огромните му заслуги към Република България в региона на културата. “

2007 година

Президентът връчва медал „ Св. св. Кирил и Методий “
1. Елена Стефанова - първа степен - „ за огромните й заслуги към Република България в региона на културата “
2. Антраник Арабаджиян - първа степен - „ за огромните му заслуги към Република България в региона на културата “
3. Николай Казмуков - първа степен - „ за огромните му заслуги към Република България в региона на културата “
4. Богомил Стоилов - първа степен - „ за огромните му заслуги към Република България в региона на културата “
4. Спас Карафезов - втора степен - „ като деятел на културата и читалищното дело “

2006 година

Подписана е стратегия сред Русия и България за взаимни дейности до 2007 година за разширение на двустранния стокооборот, за балансиране. Програмата е подписана от ръководителя на апарата на съветското държавно управление Сергей Наришкин и българския министър на стопанската система и енергетиката Румен Овчаров в границите на междуправителствена комисия.
Сенатът на Съединени американски щати утвърждава построяването на разделяща стена и автомобилни заграждения на границата с Мексико. Според законопроект за битката с противозаконната емиграция стената ще бъде с дължина 600 километра, а автомобилните заграждения 800 километра. Поправката е призната с 83 гласа “за ” и 16 гласа “против ”. В текстът е включено разпореждане за изграждане на стена и автомобилни заграждения “на тези сектори на югозападната граница, където най-често противозаконни имигранти и трафиканти на хора проникват незаконно в Съединени американски щати ”. Общата дължина на границата сред Съединени американски щати и Мексико е 3200 километра.
Канадските законодатели гласоподават удължаването на престоя на военния контингент на страната в Афганистан до 2009 година в същия ден, в който един канадски боец умира, след престрелка с деятели от придвижването на талибаните. След шестчасови диспути по въпроса в Камарата на общините предлагането на премиера на страната за удължение на периода е утвърден с 149 гласа “за ” и 145 – “против ”. В момента Канада има 2300 бойци. По-рано страната разгласи упоритостите си да командва частите на НАТО в Афганистан.

1997 година

От членове, напуснали Български земеделски народен съюз е основан Български земеделски народен съюз - Народен съюз. Регистриран е през юли 1997 година с основен секретар Анастасия Мозер.

1956 година

България е призната за член на ЮНЕСКО. Организацията на Обединените народи за обучение, просвета и просвета /ЮНЕСКО/ е основана през ноември 1945 година в Лондон като една от четирите “големи ” профилирани организации на Организация на обединените нации. В ЮНЕСКО членуват 190 страни след приемането и на Източен Тимур.

1953 година

По решение на Централен комитет на Българска комунистическа партия е закрит сатиричният спектакъл " Стършел ". Той стартира да съществува на 30 ноември 1952 година, като Естрада за комизъм и ирония. Инициативата за основаването му е на редакцията на в. " Стършел ". Сценариите се пишат от " стършелите " Челкаш, Петър Незнакомов, Валери Петров, Генчо Узунов и Радой Ралин. Проектите на декорите са на Илия Бешков, живописен началник е Стефан Сърчаджиев, а музиката се извършва от оркестъра на Сашо Сладура с най-хубавите джаз музиканти. Театърът е закрит след двадесет представления при огромен триумф.

1944 година

Първа тайфа от 123-ти пехотен полк (около 250 души), отпред с майор Атанас Русев, минава към партизанското придвижване и става Трета партизанска бригада " Георги Димитров ".

1922 година

Белогвардейските елементи в България са разпуснати с разпореждане на държавното управление, а висшите чинове са задържани и екстернирани. Тази стъпка е подхваната, откакто при обиск са разкрити документи, уличаващи белогвардейските елементи в България в дейности срещу управляващите. До края на годината са закрити всички военни формирования и съветската императорска легация в София. По решение на конференцията на посланиците на Антантата оръжието на Врангеловата войска е предадена на Съглашението.
Извършен е опит на българската буржоазия взаимно с белогвардейските войски на барон Врангел да смъкна от власт държавното управление на Александър Стамболийски. Врангеловите войски са настанени в България през 1921 година под натиска на Антантата. Това са крупни въоръжени елементи – към 24 000 души, със своя организация, съд и военни учебни заведения. Конституционният блок влиза в договаряния с Врангеловите генерали за общи дейности против държавното управление на Български земеделски народен съюз. Българска комунистическа партия научава за подготвяния скрит план и стартира да разгласява на страниците на в. " Работнически вестник " изобличителни материали. Тя приканва трудещите се да се борят за изгонването на белогвардейските заговорници от България. Правителството на Ал. Стамболийски пристъпва към изгонване на провинилите се Врангелови офицери. Впоследствие хиляди врангелисти се завръщат в Съветска Русия.

1913 година

Официално е комплициран краят на Балканската война 1912–1913 година с подписването на Лондонски кротичък контракт сред балканските съдружници (България, Гърция, Сърбия и Черна гора) и Турция. Съгласно клаузите на контракта, Турция отстъпва на съдружниците всички свои балкански територии на запад от линията Мидия-Енос, остров Крит и останалите намиращи се под нейно господство по-малки егейски острови. По този метод на процедура Турция е изтласкана от Европа, защото единствено дребна част от Източна Тракия, в непосредствена непосредственост до Цариград, остава под нейна власт. Албания е провъзгласена за самостоятелна страна, като уточняването на държавните й граници се планува да бъде решено от Великите сили.
Този кротичък контракт не планува метод на систематизиране на отстъпените от Турция територии сред балканските съдружници. Единственото съответно разпореждане по отношение на новото териториално устройство на завладените от съдружниците земи се отнася до остров Крит и останалите егейски острови, приети за територия на Гърция. Подялбата на ново завладените територии се планува да бъде контрактувана сред съдружниците с един обособен контракт или с двустранни контракти сред заинтригуваните страни. Лондонският кротичък контракт не урежда даже размяната на военнопленници или дължимите на спечелилите военни репарации. Постановява се единствено основаването на специфични съюзнически комисии по тези въпроси. Това е причина за избухналите несъгласия сред съдружниците и надлежно за експлоадиране на Втората Балканска война.

1901 година

Приет е Закон за административното разделяне. Броят на окръзите е понижен до 12, на околиите - до 71 (в три категории).

1890 година

Майор Коста Паница е наказан на гибел, като присъдата му е одобрена от княжевския наместник и министър председател Стефан Стамболов. На 21 януари е оголен скрит план за ликвидиране на княза и премиера в столичния гарнизон на Паница, след което той е задържан.
Майор Коста Паница е роден на 12 март 1857 година в Търново. Той взема присъединяване в Априлското въстание 1876 година и в Сръбско-турската война 1876 година Същата година постъпва в Пехотното военно учебно заведение в Одеса. След като стартира Руско-турската освободителна война 1877–1878 година Коста Паница напуща учебното заведение, с цел да се включва като доброволец във военните дейности. След Освобождението служи в Източнорумелийската милиция. Заминава още веднъж за Русия, където приключва военно учебно заведение и юридическия отдел на Военната академия в Санкт Петербург. След завръщането си в България взема присъединяване в битките на българите от Македония и Одринска Тракия и в придвижването за съединяване на Източна Румелия с Княжество България. През 1885 година по едно и също време е ръководител на Българския македонски централен революционен комитет " Искра " и член на Българския скришен централен революционен комитет. Коста Паница взема присъединяване в Сръбско-българската война 1885 година Разстрелян е на 16 юни 1890 година

1876 година

Христо Ботев упорства капитанът на парахода “Радецки ” Дагоберт Енглендер да спре при с. Козлодуй, Оряховско, като му връчва и писмен ултиматум на френски език. От палубата на парахода Ботев насочва и последните си писма до приятелите в Букурещ и до брачната половинка си Венета. При с. Оряхово четата, към 200 души, слиза на българския бряг. Военен началник на Ботевата чета е Н. Войновски, а знаменосец - Н. Симов - Куруто. За да преминат през Дунава на 16 май (стар стил), четниците, от разнообразни румънски пристанища, разграничени на няколко групи, се качват като елементарни пасажери на австрийския параход " Радецки ". След като слиза на българския бряг четата се насочва към Стара планина, преследвана непрестанно от постоянна турска армия, черкези и башибозуци. На 18 май тя е обкръжена на планинския хълм Милин камък. Там води през целия ден пердах, в който умират 30 души, измежду които и Н. Симов. На 20 май Ботевата чета заема позиции на връх Камарата, Купена и част от Околчица. След целодневен пердах умира и Христо Ботев. След гибелта на войводата четата се разделя на 3 групи. Едната, отпред с Н. Войновски, се придвижва на изток в Стара планина, а останалите 2 - на Г. Апостолов и на Д. Икономов водят на 21 май тежък пердах във Врачанския балкан, след което са разпръснати на дребни групички. В продължение на 1 месец турците преследват четниците, избиват по-голямата част от тях, а хванатите - съдят на два изключителни процеса в София и Русе. Само няколко души съумяват да избягат в Сърбия и Румъния. Действията на Ботевата чета са завършек на Априлското въстание.

1867 година

Съгласно предварителния проект на Върховното шефство на Георги Раковски четата на Филип Тотю, състояща се от 35 души, минава р. Дунав при Свищов. Четата би трябвало да се съедини в Стара планина с четата на П. Хитов. В Свищов четниците са посрещнати от неколцина млади революционери, които се причисляват към тях. В гората Пустията при с. Върбовка, Севлиевско, четата е обградена от военни елементи и башибозуци. През нощта оживелите се изтеглят към Балкана. Поддържани от помагачи Филип Тотю с още 4 души се добират до Стара планина в региона на Юмрукчал (днес Ботев връх). Там се срещат с четата на П. Хитов и дружно се насочат за Сърбия, където вземат участие във Втората българска легия.

1853 година

Висшият консултативен съвет на Османската империя, управляван от Мустафа Решид паша, отхвърля съветските претенции отправени ден по-рано. От 46 всемирски и духовни сановници, които вземат участие в съвещанието, единствено трима гласоподават за осъществяване на съветския ултиматум. На основата на взетото решение Високата врата отхвърля да извърши настояванията на Николай І, което на процедура значи нова война сред Русия и Турция.
На 16 май Княз Меншиков връчва ултиматум на Високата врата, в който се упорства Русия да получи правото да покровителства православната черква в Османската империя. В ултиматума се упорства и за промяна на министъра на външните работи Фуад паша, който е упрекнат в неточно отношение към Петербург.

На тази дата за родени:

1953 година

Роден е Румен Александров Леонидов-български стихотворец, преводач и издател. Завършва компетентност " Българска лингвистика " в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски ” през1979 година От същата година завежда отдел " Поезия и рецензия " в сп. " Факел ", а по-късно е редактор на сп. " Факел " до 1990 година От 1991 година до 1993 година е редактор и заместник-главен редактор на вестник " Литературен вестник ". Съосновател и съсобственик е на издателство " Факел " в интервала 1990-1995 година Съосновател е на " Свободно поетическо общество " през 1990 година и негов основен координатор от 1993 година до 1999 година Основател и основен редактор на сп. " Български месечник " в интервала 1997-2000 година В интервала 1999-2000 година е член на програмния съвет на Българска национална телевизия, редактор е също в сп. " Смут " през 2001 година Автор е на поетически преводи на Вл. Висоцки, Б. Виан и други и на 6 поетични книги: " И огънят си спомни за искрата " от 1982 година, " Голям и дребен " от 1990 година, " Неточните размери на живота " от 1995 година, " Камък в блатото " от 1997 година, оповестена във вестник Македония, " Нощта на продавачи. Проза в стих " от 1997 година, " Класически части. Избрано " от 1999 година
1938 година

Родена е Цвета Димитрова Джумалиева-балерина. През 1956 година приключва Държавното хореографско учебно заведение в София. Работи като балерина в Националния научен спектакъл за опера и балет от 1956 година, а през 1968 -1969 година - в " Комише Опер ", Берлин. Преподавател е в Държавното хореографско учебно заведение в София от 1974 година Сред по-известните й функции са: Копелия ( " Копелия " от Л. Делиб), Пепеляшка ( " Пепеляшка " от С. С. Прокофиев), принцеса Маша ( " Лешникотрошачката " от П. И. Чайковски), Аврора ( " Спящата хубавица " от П. И. Чайковски), Принцесата ( " Дървеният принц " от Б. Барток) и други Получава Първа премия на състезанието " Виоти " в гр. Верчели, Италия (1958 г.).

1914 година

Роден е Алипи Николов Матеев-математик. През 1936 година той приключва физика, една година по-късно и математика в СУ ” Св. Климент Охридски ”. През 1940 година специализира математика в Парижкия университет. От 1962 година е професор в Катедрата по геометрия на СУ ” Св. Климент Охридски ”. През 1963-1967 година е декан на Математическия факултет, а през 1958-1971 г.- началник на Катедрата по обща и приложна математика. Той е един от основателите за издаване на сп. “Математика ” и пръв негов основен редактор. Работи по проблеми на диференциалната геометрия и образованието по математика. Матеев умира на 7 декември 1979 година в София. Автор е на трудовете “Върху някои въпроси на диференциалната геометрия на кривите и линейните повърхнини в елиптичното пространство ” (1950 г.), “Върху някои съществени теореми от теорията на конгруенцните прави в елиптичното пространство ” (1958 г.), “Специални конгруенции от прави в хиперболичното пространство ” (1960 година, на френски език) и други

1902 година

Роден е акад. Иван Василев Ненов-български художник. Учи живопис в Художествената академия в София при Н. Ганушев (от 1920 г.), приключва при Н. Маринов (1925 г.). Преподавател е в Художествената академия. Твори в региона на живописта, графиката, мозайката и керамиката. Носител е на огромната премия на СБХ за най-хубаво произведение на годината (1943 г.), медал " Георги Димитров " (1975 година, 1982 г.). Някои произведения: " Портрет на Е. Савова " (1923 г.), " Автопортрет " (1925 г.), " Майка " (1928 г.), " Портрет на татко ми " (1930 г.), " Безработна " (1931 г.), " Стъклената кана " (1933 г.), " Момиче, което се реши " (1933 г.), " Венеция " (1933 г.), " Локал " (1933 г.), " Мома " (1935 г.), " Натюрморт с дюли " (1935 г.), " Прегръдка " (1935 г.), " Рибари " (1938 г.), " Момичета плетат мрежи " (1946 г.), " Нощна разходка " (1949 г.), " Очакване " (1974 г.) и други

1868 година

В Калофер е роден полковник Тодор Комсиев - пълководец на 2-ра пехотна бригада от сборната дивизия през Първата международна война.
Завършва Военното учебно заведение в София. По време на Балканските войни е дружинен пълководец в 7. Пехотен Преславски полк. От януари 1915 година е пом.-командир на 6. Пехотен Търновски полк. След въвличането на България в Първата международна война е пълководец на 14. Пехотен Македонски полк (1915–1917 г.), след което е пълководец на 2. бригада.

На тази дата умират

2009 г

Умира един от най-популярните български артисти – Петър Петров Слабаков. Роден е на 23 април 1923 година в Лясковец. Завършва приблизително обучение в Шумен. След 9 септември 1944 година е доброволец във Втората международна война. Работи като тракторист, деловодител в конезавод, леяр. Завършва компетентност „ Икономика на индустрията “. Има над 120 функции в киното. Получава „ Аскеер “ за изцяло творчество. Женен е за Цветана Гълъбова. От брака му с Кина Дашева се ражда Андрей Слабаков, режисьор.
Около 1989 година става един от създателите на „ Екогласност “. Депутат в 7-то Велико национално заседание (от листата на СДС) и в 37-то Народно заседание (от листата на БСП).
Участва в десетки филми, най-известните от които са „ Пленено ято “, „ Цар и военачалник “, „ Вечни времена “, „ Мъртви души “.

1958 година

Умира Петър Иванов Вариклечков-български офицер, полковник. По време на Руско- турската война като доброволец от Българското опълчение той се бори при Стара Загора и Шипка. След Освобождението Вариклечков приключва Елисаветградското военно учебно заведение. В Сръбско-българската война 1885 година той командва полубатарея от Първи артилерийски полк, с който взема присъединяване в борбата при Сливница и в преодоляването на Пирот. През 1913 година полковник Вариклечков е ранен и напуща армията. През Първата международна война е мобилизиран и служи като шеф на артилерията на Четвърта войска и като пълководец на защитата на Беломорското крайбрежие.

1555 година

Умира Свети Николай Нови Софийски–български светец страдалец, обущар от София. Роден е през 1510 година в Янина, Гърция. Насила помохамеданчен, той се отхвърля от исляма. Убит е с камъни от мюсюлманска навалица, раздран на части и изгорял, а прахът му хвърлен в реката. Житието му е написано от Матей Граматик. Българската православна черква уважава паметта му на 17 май.

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници:

Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse ”;

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;

Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;

Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times ”;

Исторически бюлетин – на “The History Channel ”;

Исторически бюлетин – на “World of Quotes ”;

Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ” и други.;

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР