На 17 март ирландците празнуват деня на своя покровител свети

...
На 17 март ирландците празнуват деня на своя покровител свети
Коментари Харесай

Кой е Свети Патрик и какви са легендите за него

На 17 март ирландците честват деня на своя настойник свети Патрик и въпреки празникът да е католически, хора от целия свят и с разнообразни религии го означават.

Според историческите сведения свети Патрик е роден в Бануен, Уелс, почти през 385 година. Рожденото му име е било Мейуин и до 16-годишнина възраст е живял като богохулник.

След тази възраст е продаден в иго от група ирландци, които нападнали селото му. По време на робските си години той се обърнал към християнството, а 6 години по-късно светецът съумял да избяга от своите господари, тъй като осъзнал, че житейската му задача е да покръсти езичниците.

Светецът прекарал 12 години в манастир. Първо му бил даден санът дякон, по-късно – просветител, а най-после бил разгласен за свещеник. Той трансформирал името си на Патрик и с него е назначен като втори свещеник на Ирландия.

Светецът разпространявал християнството из цялата страна, като пътувал доста, а на местата, през които минавал, кръщавали обекти на него.

30 години от живота си свети Патрик покръствал езичниците, а през последните си дни се отдръпнал в графство Даун, където починал на 17 март 461 година. Оттогава датата на гибелта му се отбелязва като Деня на свети Патрик.

Разказите за светеца са цялостни с тайнственост и фантастика. Някои от легендите за него настояват, че Патрик е можел да съживява мъртвите.

 Кой е Свети Патрик и какви са легендите за него

Според едно поверие със своя проповед светецът е изгонил змиите от Ирландия и е реалност, че тези влечуги са изчезнали от ирландските земи.

Светецът е трансформирал детелината в емблема за Ирландия, защото по време на своите проповеди употребявал трилистна детелина, с цел да въплъти единството на Отец-Син-Дух.

Денят на свети Патрик е почнал като католически празник, само че към днешна дата той има повече всемирски темперамент и се празнува от доста хора, които не са католици.

Според традицията на този ден хората се обличат в зелено, хапват зелена храна и даже пият зелена бира, защото този цвят се свърза с детелината. Според поверието хората, които не носят през днешния ден нищо зелено, би трябвало да се ощипят.

Най-големите празнувания на празника стават в Дъблин, където всяка година се събират стотици хиляди хора.

Вижте още забавни легенди за леприконите.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР