На 17 април (сряда) в Килийното училище в Кюстендил ни

...
На 17 април (сряда) в Килийното училище в Кюстендил ни
Коментари Харесай

Еми Барух представя книгата си „За евреите и други демони. Епохи, етюди и есета“ в Кюстендил

На 17 април (сряда) в Килийното учебно заведение в Кюстендил ни чака среща диалог с Еми Барух – журналистка, преводачка и документалистка, съоснователка и директорка на Фондация „ ФотоФабрика “. Тя идва в Кюстендил, с цел да показа излязлата в края на 2023 година своя книга „ За евреите и други демони. Епохи, етюди и есета “ („ Жанет 45 “).

Гостуването на Еми Барух в Кюстендил ще бъде по-специално за нея поради връзката на нейния жанр с града – точно тук е живял дядо ѝ Пинхас Барух, който има осем деца, като най-малкият му наследник Фидел е неин татко и семейството е поддържала другарски връзки със фамилията на Димитър Пешев. Освен това Яко Барух, най-големият наследник на Пинхас Барух и чичо на Еми Барух, е състудент на Димитър Пешев и дружно със съидейници приготвя така наречен Кюстендилска акция, дала начален подтик на всички дейности, довели до спасяването на българските евреи в старите лимити на страната.

„ Необяснима книга, непобираща се в избрания. Изумителен с честността и ефирността си роман, който те повежда през огромната картина на странстващия и измъчен еврейски народ, с цел да те приюти най-после в осиротялото сърце на едно пораснало момиче, изгубило татко си. “
Мария Касимова-Моасе

„ Отчасти историческо проучване, частично философско размишление, частично персонална история: „ За евреите и други демони “ мъчно се побира в познатите ни жанрови рамки. Това е странстваща книга, енциклопедична, поетична и ерудирана по едно и също време, която непрестанно пресича граници и търси своята мислена татковина. Еми Барух е написала освен книгата за еврейството в България, а за ориста на актуалния човек въобще. “
Димитър Кенаров

Еми Барух е коментаторка към българската секция на Deutsche Welle, била e основен редактор на сп. „ Едно “; консултант по културните въпроси в българското посолство в Брюксел; основен комисар и президент на Националния комитет „ Европалия България 2002 “ – най-голямата пиар акция на България в столицата на Европа с присъединяване на над 800 български създатели. Под нейно управление за първи път в България са проведени изложения на Фрида Кало и Диего Ривера, Пабло Пикасо, Ян-Артюс Бертран и други Превежда от френски и испански. Сътрудничеството ѝ с изд. „ Жанет 45 “ стартира с преводите на известния кубински публицист Педро Хуан Гутиерес.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР