На 17.09. празнува столицата София. Обявена е за столица на

...
На 17.09. празнува столицата София. Обявена е за столица на
Коментари Харесай

17 септември - Официален празник на София

На 17.09. чества столицата София. Обявена е за столица на България на 4 април 1879 година Тогава в нея са живеели единствено 12 000 души.

За броени години популацията се усилва съвсем 10 пъти. Обликът й бързо се трансформира. На мястото на тесните турски сокаци идват павирани улички. Започва интензивно строителство на административни здания, учебни заведения, банки, църкви, канализация. Градът става съвременен и хубав.

Днес, при започване на 21 век, София се трансформира още по-бързо. Реституцията върна остарели парцели. " Бясното " строителство безсрамно украде пространство от тротоарите, зелените площи сред блоковете и градските паркове. Пренаселена, задъхваща се от коли и хора, столицата ни мери рамо с огромните европейски градове.

С решение на Общинския съвет от 25 март 1992 година църковният празник на Св. мчци София, Вяра, Надежда и Любов се дефинира като празник на столицата.

Заслужава да се означи скулптората на Света София на огромния български статуя Георги Чапкънов, като един от знаците на хилядолетния град.

Със лавровия венец, совата и хубостта, тя излъчва мощ - силата на мъдростта, подкрепена от вярата, вярата и любовта.

Eдин от най-ярките знаци на столицата е античната черква " Св. София ", която дава и името на града. Храмът е издигнат върху основите на няколко по-стари църкви от времето на римския град Сердика, разрушени от набезите на готи и хуни.

През 2 век на това място е имало римски спектакъл, през идващите епохи са били издигани поредно няколко храма.

Църквата съставлява базилика с нартекс, три кораба и тристенна апсида. Според преданието, чудотворната мощ на Света София е опазила постройката на църквата през вековете, против набези и естествени стихии, запазила е чак до през днешния ден хубостта на строга, елегантна и симетрична архитектура.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР