На 16 юли и 21 декември Българската православна църква почита

...
На 16 юли и 21 декември Българската православна църква почита
Коментари Харесай

Честит имен ден, Юлия!

На 16 юли и 21 декември Българската православна черква уважава паметта на св. мъченица Юлия девственица. Денят на мъченица Юлия се свързва и с името на император Гай Юлий Цезар (101 - 44 година пр.н.е.). Създаденият в негова чест месец юли от Юлианския календар в етимологичен аспект произлиза от латинското " юлиус ", което значи " къдрокос, с буйна къдрава коса ". Името Юлия е женски еквивалент на Юлий.

Легендата споделя...

Юлия е родена в Картаген през през ІV век и произлиза от знатно християнско семейство. Когато персийците покорили града, те отвлекли доста хора. Невръстната Юлия, която била ревностна защитничка на новата религия, също попаднала сред пленниците. Купил я търговец от Сирия и той дълго време се опитвал да я откаже от вярата, само че Юлия не се отрекла от Христос.

Придружавайки господаря си, св. Юлия попаднала на остров Корсика по време на езически празненства. Девойката изрично отказала да взе участие в техните ритуали, по тази причина била подложена на жестоки изтезания.

След като се убедили, че Юлия няма да се откаже от християнската религия, мъчителите решили да я убият по метода, по който юдеите постъпили с Христос. Направили кръст и на него разпнали мъченицата. На кръста Юлия предала душата си.

Според православния икон св. Юлия се изобразява постоянно с дребен кръст в дясната ръка.

Традиции и традиции

Денят на св. Юлия съответствува с втория ден от трите дни на Горещниците, отдадени на християнските светци Юлия, Марина и Емилиян. Знае се, че каквото и да се създаде в тези дни, ще изгори. Не се върви пеш. Жените не се захващат с никакви ръкоделия. Затова на този ден народът ни чества и в чест на огнената слънчева буря.

Имен ден честват всички с красивите имена Юлия, Юлиян, Юлияна.

Честито на имениците!
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР