На 16-ти юли 2023 г. излезе Linux Mint 21.2 Victoria

...
На 16-ти юли 2023 г. излезе Linux Mint 21.2 Victoria
Коментари Харесай

Излезе Linux Mint 21.2 с кодово име Victoria

На 16-ти юли 2023 година излезе Linux Mint 21.2 Victoria (Виктория), който се базира на пакетната база Ubuntu 22.04 LTS.

Налични са за евакуиране разнообразни дистрибуции на Linux Mint 21.2 основани на графичните среди MATE 1.26, Cinnamon 5.8 и Xfce 4.18.

Разработчиците подсигуряват, че актуализациите за тази версия на Linux Mint ще излизат до 2027 година За Linux Mint 20 този развой ще продължи до месец април 2025 година До 2024 година бъдещите версии на Linux Mint ще употребяват същата пакетна база като Linux Mint 21. Също по този начин до 2024 година екипът разработчици няма да стартира работа върху нова кодова база, а ще бъде напълно фокусиран върху актуалната.

Минималните систематични условия за инсталиране на Linux Mint 21.2 Victoria са следните:

2 GB RAM (препоръчително най-малко 4 GB RAM за удобна работа); 20 GB дисково пространство (препоръчително най-малко 100 GB); 1024×768 или по-висока разграничителна дарба на монитора.

Основни нововъведения и промени в Linux дистрибуцията Linux Mint 21.2 Victoria

Нова версия на десктоп средата Cinnamon 5.8, която продължава развиването на концепциите на GNOME 2. На потребителя се оферират десктоп и панел с менюта, област за бързо пускане, лист с отворени прозорци и систематична лента с работещи аплети. Cinnamon се базира на технологиите GTK и GNOME 3. Проектът надгражда GNOME Shell и мениджъра на прозорци Mutter, с цел да обезпечи среда в жанр GNOME 2 с по-модерен тип и чувство, като употребява детайли от GNOME Shell, с цел да добави класическата среда на работния плот; Изданието на Linux Mint с десктоп Xfce е обновено до Xfce 4.18; В екрана за влизане в системата е добавена поддръжка за превключване сред няколко клавиатурни подредби (Slick-greeter); Добавена е реализацията на портали Freedesktop (xdg-desktop-portal), употребявани за възстановяване на съвместимостта с неродствени приложения (например приложения на GNOME, основани на libadwaita) и за образуване на достъпа до ресурсите на потребителската среда от изолирани приложения (например за пакетите flatpak); Променен е потребителският интерфейс в софтуера за манипулиране на изображения Pix, който е минал към кодовата база gThumb 3.12.2 (преди това се използваше gThumb 3.2.8). Вместо лента с принадлежности и класическо меню се употребяват бутони и падащо меню в заглавието. Добавена е поддръжка на форматите AVIF/HEIF и JXL. Подобрен е контролът на мащаба. Добавени са нови резултати и принадлежности за редактиране на изображения. Подобрена е работата на филтрите. Добавена е поддръжка за цветови профили. Върнат е персонализираният мрачен режим на проектиране;

Актуализиран е потребителският интерфейс в мениджъра за инсталиране на приложения. Подобрени са логаритмите за подбиране и групиране на приложенията. Преработен е описът с предложени приложения, тъй че да включва приложения, доставени във Flatpak формат. Подобрено е проявлението на приложенията, които набират известност.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР