На 16 октомври 2023 г., в рамките на 23-тата Седмица

...
На 16 октомври 2023 г., в рамките на 23-тата Седмица
Коментари Харесай

Посолоството на Италия организира галавечер – „Умберто Еко: библиотеката на света“

На 16 октомври 2023 година, в границите на 23-тата Седмица на италианския език по света и филмовия фестивал FARE CINEMA на Министерството на външните работи и интернационалното съдействие, Италианският културен институт в София и кино-литературният фестивал Синелибри проведоха Италианската галавечер, представяйки в „ Топлоцентрала “ документалния филм на режисьора Давиде Ферарио, отдаден на Умберто Еко, със заглавие „ Умберто Еко: библиотеката на света “.  

Вечерта стартира със среща, отдадена на творчеството на огромния публицист, под управлението на доцент доктор Дария Карапеткова и проф. доктор Даниел Вълчев. Проф. доктор Вълчев показа на аудиторията един от своите планове – идна самодейност, обвързван с откриването на библиотека в центъра на София, отдадена на Умберто Еко – място, където столичани ще могат да се срещат и да трансформират четенето в споделен миг на разбор. В библиотеката ще бъде сложена скулптура на Умберто Еко.

През 2015 година, година преди гибелта на Умберто Еко, режисьорът и сценарист Давиде Ферарио си сътрудничи с писателя за монтирането на видеоинсталация на Биенале на изкуствата във Венеция Срещата му дава привилегията да получи достъп до изключителната литературна сбирка на Еко. Той персонално отваря вратите на фамозната си частна библиотека, която тогава се обитава в дома му на площад „ Кастело “ в Милано.

Давиде Ферарио стартира да работи в региона на киното през 70-те години на предишния век като кино критик и есеист. В хода на кариерата си режисира както игрални, по този начин и документални филми, които му печелят огромно самопризнание в Италия и са представяни на голям брой интернационалните фестивали. 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР