На 16 април, Лазарова събота, на голямата поляна в Южния

...
На 16 април, Лазарова събота, на голямата поляна в Южния
Коментари Харесай

Благотворителен пикник „Великден заедно“ в подкрепа на бежанците от Украйна

На 16 април, Лазарова събота, на огромната поляна в Южния парк в столицата ще се организира благотворителен пикник в поддръжка на украинските бежанци в България под надпис „ Великден заедно/Великдень разом “.

„ Това е събитие, с което желаеме да демонстрираме нашата гостоприемност към хората, напуснали своята страна поради войната в Украйна “, сподели за Радио България един от уредниците Влади Герасимов. А тези хора са към този момент близо 4 милиона души, над 80 хиляди от които са в България, доста от тях в София. За всички потърсили избавление от военните дейности идният Великден ще бъде друг, сложен, изпълнен с болката от спомените. Затова задача на всеки един от нас е да възкресим вярата им за по-добро на следващия ден. Кой както и с каквото може. В тази посока са и напъните на младите българи, застанали зад самодейността „ Великден дружно “.

„ С нас преди три седмици се свърза едно момче, което има рекламна организация в Киев – Владислав Димитров се споделя. Срещнахме се, с цел да ни опише каква е същинската обстановката там и по какъв начин ние, като експерти, които провеждат градски събития, можем да помогнем на него и тази общественост в София. Бяхме работили преди този момент по концепция по какъв начин може да честваме Великден с арт апаратура в градска среда, която поради войната в Украйна отменихме. След диалога с Владислав незабавно взехме решение, че може да обединим старания и да превърнем въпросната концепция в нещо свястно и с добра идея “ – споделя Влади Герасимов.

Конкретно събитието ще съставлява един . На огромната поляна ще бъде ситуирана арт апаратура от шест огромни, близо двуметрови яйца, изрисувани от български и украински актьори. Самите яйца ще бъдат декорирани в дните преди събитието в център за модерни изкуства „ Топлоцентрала “. Едно от яйцата ще има и специфична задача — то е превърнато в касичка за набиране на дарения за бежанците от Украйна в България, в която всеки клиент на събитието в събота ще може да остави своята милостиня за идеята.



„ Искаме всички, пристигнали на пикника да усетят вибрацията на актьора посредством тези яйца. Посланието, което насочваме е „ Мир и единство “ – споделя Герасимов. Той признава, че първичната концепция е била да поканят единствено създатели от Украйна, само че поради комплицираната обстановка сега я осъществят единствено с двама от тях – Paul Romaniuk-PASHA (Украйна) и Vicky Knysh- Minushka.

 Paul Romaniuk-PASHA и Vicky Knysh-Minushka

„ Честно казано думите, които сътрудника ни Владислав Димитров употребява бяха – „ дано да създадем един пикник, на който да седнем на полята и да сме всички дружно “. От там потегли всичко. Ние кръстихме събитието „ Великден дружно “ и тази заедност е доста значимо да я покажем на украинците. Те да усетят, че са добре пристигнали тук. От самото начало на войната, виждайки по какъв начин идват на талази, доста дейни хора от нашите среди се пробват по всякакъв начин да оказват помощ. Това е нашият метод. Всяко едно яйце от инсталацията може да бъде изплатено от огромна компания и по този начин тя ще подари средства за акцията в поддръжка на Украйна. Вече имаме един сътрудник, който е декларирал предпочитание да направи откупка. Яйцето-касичка също ще бъде налично за всеки, които има предпочитание да направи подаяние. “

Всички събрани средства в акцията ще бъдат предоставени за филантропична помощ на бежанците в България към СУОБ „ Мати Україна “, прецизира Влади Герасимов. А за положителното въодушевление на присъстващите е проведена и сцена, на която ще излязат български музиканти измежду които Белослава, Свилен Ноев от Остава, Елена Сиракова, Мила Роберт. Разкази ще прочетат сътрудника ни Камен Алипиев-Кедъра и писателката Цветелина Цветкова.

„ Общо взето сме събрали всичко належащо, с цел да се получи същински прелестен пикник, както сме го нарекли, и всеки който желае да поддържа идеята, да види тези яйца или просто да послуша музика е добре пристигнал от 11 до 17 часа “ – споделя Влади, с вярата необяснимите за него, нечовешки и несъответстващи на съвремието ни събития да приключат напълно скоро.

Снимки: Facebook/toplocentralata, vladi.gerasimov, Paul Romaniuk-PASHA и Vicky Knysh-Minushka
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР