На 15 октомври в УМБАЛ „Света Екатерина” ще се проведе

...
На 15 октомври в УМБАЛ „Света Екатерина” ще се проведе
Коментари Харесай

Едва от 4 до 6 донори у нас са подходящи за сърдечна трансплантация

На 15 октомври в УМБАЛ „ Света Екатерина” ще се организира формалното разкриване на Европейската седмица на донорството по самодейност на Изпълнителната организация по трансплантация и взаимно с пациентски организации.
Кампанията ще протече под надслова „ Частица от теб може да бъде за някого целият свят!”, като по този метод ще се изрази респект към паметта на донорите и признателност към техните близки.
УМБАЛ „ Св.Екатерина “ е първата болница в Югоизточна Европа, в която се вкарва присаждането на сърце още през далечната 1986 година За 32 години високоспециализираните й екипи са направили общо 60 трансплантации.
По-ниският брой трансплантации се дължи на по-ниския брой донорски обстановки у нас – приблизително към 8-10 на година, от които единствено четири до шест с донори, подобаващи за сърдечна трансплантация. Въпреки използването на система за механична циркулаторна поддръжка на сърцето част от пациентите не могат да дочакат животоспасяващата за тях трансплантация.
Докато в миналото сме били пионерите в използването на сърдечните трансплантации на Балканите, то през днешния ден макар напъните на лекарите и съответните структури от Министерството на здравеопазването, съществено изоставаме от прилежащите страни и трансплантационната ни стратегия действа на все по-ниски обороти, декларират от УМБАЛ „ Света Екатерина”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР