На 15 ноември 2023 година стартира традиционната акция на полицията

...
На 15 ноември 2023 година стартира традиционната акция на полицията
Коментари Харесай

Днес стартира традиционната акция на полицията „Зима“

На 15 ноември 2023 година започва обичайна акция на полицията „ Зима “. Тази година тя ще се организира в интервала 15 ноември - 14 декември. В рамките ѝ ще се проведат трите акции, осъществени сполучливо през последните 8 години, както следва:

Кампания „ С безвредно пътно транспортно средство през зимата “, за времето от 15 ноември 2023 година до 24 ноември 2023 г.Тя е ориентирана към водачите на ППС – колела, транспортни средства с животинска двигателна сила и други Съвместно с локалните управляващи ще се възнамеряват и правят инспекции за съществуването на регистрация, както и за редовността на светлинната и светлоотразителната сигнализация на ППС с животинска двигателна сила и на малогабаритната селскостопанска техника. Ще се подчертава за:
- съблюдаване на въведените лимитирани за придвижване на велосипедисти, самостоятелни електрически транспортни средства (ИЕПС), ППС с животинска двигателна сила и селскостопанска техника по избрани пътища или сектори от републиканската пътна мрежа;
- недопускане придвижване по пътищата и улиците на механически неизправни ППС без нужното оборудване;
- недопускане придвижването отвън обитаемоте места, през тъмната част на денонощието и при понижена видимост на велосипедисти без светлоотразителна жилетка в нарушаване на член 80, алинея 1 от ЗДвП;
- недопускане придвижването на водачи на ИЕПС в тъмните часове на денонощието и/или при понижена видимост без светлоотразителни детайли върху забележимата част на облеклото, позволяващи да бъдат елементарно видяни, или без каска, в случай че водачите са на възраст до 18 години, в нарушаване на член 80 а, алинея 1, надлежно т. 1 и т. 5 от ЗДвП;
- недопускане придвижването през тъмната част на денонощието на водачи на ППС с животинска двигателна сила без светлоотразителни жилетки в нарушаване на член 106, алинея 2 от ЗДвП.

Кампания „ Пешеходци, пасажери и водачи за приемливост на пътя “, за времето от 25 ноември 2023 година до 4 декември 2023 година

Дейността ще бъде ориентирана към предварителна защита над държанието на пешеходците и пасажерите и над водачите, неосигуряващи преимущество на пешеходците:

Предвижда се деен надзор за съблюдаване от пешеходците на разпоредбите за безвредно секване на платното за придвижване, както и за предоставяне от водачите на ППС на преимущество на пешеходците на пешеходните пътеки. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието (при полумрак или на неосветени или едва осветени участъци), движещи се погрешно изключително отвън обитаемоте места.
За гарантиране сигурността на пешеходците, в това число на проведените групи (деца, възрастни, хора със специфични потребности) ще се реализира надзор за осъществяване на наредбата на член 112, алинея 1 и алинея 2 от ЗДвП.
(Чл. 112 (1) Организирана група деца на възраст до 10 години може да се движи единствено по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка, и наложително се води минимум от две лица на възраст над 18 години. При секване на платното за придвижване лидерът на групата е задължен навреме да подаде сигнал с палка „ Стоя! Деца “, с червен байрак или с ръка, с цел да спре придвижването на пътните транспортни средства.
(2) За обезпечаване безвредното секване на платното за придвижване от деца всяко лице на възраст над 18 години може да подаде сигнал „ Стоп! Деца “, с червен байрак или с ръка.)
С цел вярното използване на член 112 от ЗДвП до 22.12.2023 година в детските градини и учебните заведения шеф бранш Политическа партия и началниците на районно управление (на МВР) да основат организация за осъществяване на превантивна разяснителна акция „ Пресичаме безвредно “.
Ще се взима отношение по отношение на пасажери, пътуващи в нарушаване на ЗДвП, които с държанието си основават предпоставки за пътнотранспортни катастрофи. При констатиране неизползване на предпазни колани /системи/каски от пасажери отношение да се взема по отношение на тях (само когато са навършили 16 години) и във всички случаи по отношение на водачите в сходство със законовите разпореждания.
При констатиране лишаване на преимущество на пешеходци по отношение на водачите ще се взима отношение на място.
19 ноември 2023 година е разгласен за Световния ден за възпоминание на жертвите от ПТП, който по традиция ще се означи и в храмовете на всички публични религии в страната.

Кампания „ Безопасно шофиране през зимата “, за времето от 5 декември 2023 година до 14 декември 2023 година
Дейността ще бъде ориентирана към надзор над техническата редовност на колите и на осветителните им системи. Контролът ще се реализира при очевидно и очевидно наличие на полицейските органи, на подобаващи места край пътя с опция за потребление на уредите за инспекция на фаровете. Ще се подчертава върху недопускане на нарушавания на наредбите на член 70, алинея 3 и на член 74, алинея 1 и алинея 2 от ЗДвП.
(Чл. 70 (3) През деня моторните транспортни средства се движат с включени светлини за придвижване денем или с къси светлини.
Чл. 74 (1) Допълнителни светлини за мъгла може да се употребяват единствено при доста понижена видимост заради мъгла, снеговалеж, дъжд или други сходни условия. Тези светлини не може да се употребяват независимо.
(2) Допълнителна задна светлина за мъгла с червен цвят се употребява единствено когато видимостта е понижена под 50 метра.)

За редовността
•Провери редовността на спирачната система (чл. 139, алинея 1, т. 1 от ЗДвП)
•Провери и поддържай чисти, забележими, контролирани и в редовност фаровете, стоповете, габаритите, мигачите (чл. 100, алинея 4, т. 2 от ЗДвП)
•Провери оборудването на 3- или 4-колесното МПС за предпазен триъгълник, аптечка, пожарогасител, светлоотразителна жилетка (чл. 139, алинея 2, т. 1 – 4 от ЗДвП)
Принудителни административни ограничения:
Когато пътното транспортно средство е механически неизправно, то краткотрайно се стопира от придвижване до премахване на неизправността (чл. 171, т. 2, б. „ а “ от ЗДвП)
При ръководство на механически неизправно ППС санкцията е:
50 лева – при установени незначителни неизправности
200 лева – при установени обилни неизправности
500 лева – при установени рискови неизправности (Чл. 179, алинея 6 от ЗДвП, нова, Дъждовни води, бр. 2 от 2018 година, в действие от 20.05.2018 г.)
20 лева - при липса на предпазен триъгълник, светлоотразителна жилетка, пожарогасител и аптечка.
10 лева – придвижване на велосипедисти, водачи на самостоятелни електрически транспортни средства и ППС с животинска двигателна сила в тъмната част на денонощието без светлоотраззителна жилетка.
20-50 лева за погрешно секване на пътното платно.
100 лева и 10 к.точки – при лишаване преимущество на пешеходец на пешеходна пътека.
50 лева – при неизползване на предпазни системи – колани, каски и системи за обезопасяване на деца.
За гумите

•Смени гумите със зимни или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм (отнася се за интервала 15 ноември – 1 март) (чл. 139, алинея 1, т. 4 от ЗДвП)
•Не се движи с пътно транспортно средство, чиито гуми имат разкъсвания
Глобата е 50 лева (чл. 183, алинея 4, т. 5 от ЗДвП)
•Гумите с шипове са неразрешени (чл. 9, алинея 1 от ЗДвП)
•Вериги за сняг се употребяват единствено когато пътните условия изискват това (чл. 9, алинея 1 от ЗДвП)
Глобата е 20 лева (чл. 185 от ЗДвП)

За поддръжката

•Напълни резервоарчето с незамръзваща течност за чистачки
•Провери редовността на чистачките и подмени перата. Предстоят мъгли, слани, дъжд и сняг
•Смени водата с антифриз
•Провери работи ли парното

•Постави в багажника вериги за сняг, въже за изтегляне
•Не подценявай образувалите се локви – под тях се крие дупка или аквапланинг
•При попадане в аквапланинг не използвай спирачка, а отнеми от газта и задръж крепко кормилото, не променяй посоката на придвижване

•Винаги се осведомявай за прогнозата за времето и за поправки по маршрута си на придвижване
•Излез от у дома десетина минути по-рано, с цел да подготвиш автомобила си за път
•За плануван дълъг път зареди гориво, телефона, храна и вода, вземи топли облекла и одеяло

Съвети от „ Пътна полиция “
Главна дирекция „ Национална полиция “

От началото на годината до 14 ноември на територията на област Плевен са настъпили 1194 ПТП, с 30 починали и 317 ранени жители. В съпоставяне със същия интервал на 2022 година общия брой ПТП е 1027, с 21 починали и 283 ранени жители.
За същия интервал на 2023 година са регистрирани 7 тежки ПТП с присъединяване на велосипедисти, при които са потърпевши 4-ма жители. За регистрирания интервал на 2022 година са били регистрирани 8 ПТП с 4-ма ранени велосипедисти.
От началото на годината до 14 ноември 2023 година са регистрирани 10 тежки ПТП с присъединяване на пешеходци, при които е умрял един и 9-ма са ранени. За същия интервал на 2022 година ПТП-тата са 8, с един умрял и 5-ма ранени пешеходци.
За интервала от началото на годината до 14 ноември т. година с самостоятелно електрическо транспортно средство са настъпили две катастрофи, с двама ранени.
За отчетния интервал през тази година с ППС с животинска двигателна сила са настъпили 7 катастрофи, а предходната година са били 8. Без починали и ранени.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР