На 15 май празнуваме Международния ден на семейството. Решението е

...
На 15 май празнуваме Международния ден на семейството. Решението е
Коментари Харесай

На 15 май празнуваме Международния ден на семейството  

На 15 май честваме Международния ден на фамилията. Решението е взето от Общото заседание на Организация на обединените нации през 1993 година. Целта на този ден е да дава опция за поощряване на осведомеността по въпросите, свързани със фамилиите, а също и за повишение на знанията за обществените, икономическите и демографските процеси, които засягат фамилиите.

На 25 септември 2015 година 193-те страни - членки на Организацията на обединените народи единомислещо одобриха Цели за стабилно развиване - набор от 17 цели, ориентирани към унищожаване на бедността, дискриминирането, злоупотребите и предотвратимите смъртни случаи, справяне с разрушаването на околната среда и нахлуване в епоха на развиване за всички хора, на всички места. Семействата и фамилно насочените политики и стратегии са от жизненоважно значение за постигането на доста от тези цели. 

Темата на 2023 година 

Темата на Деня на фамилията през 2023 година е „ Демографски трендове и фамилии “, се споделя в уеб страницата на Организация на обединените нации.

В края на 2022 година популацията на света доближи осем милиарда души. Това знаменателно събитие, несъмнено от генералния секретар на Организация на обединените нации като " крайъгълен камък в човешкото развиване ", илюстрира напредъка в опазването на здравето, който удължава продължителността на човешкия живот. Нарастването на популацията ще продължи, въпреки и с намаляващи темпове, оповестява още Организация на обединените нации. Предвижда се то да доближи 9,8 милиарда души през 2050 година и 11,2 милиарда през 2100 година, което поражда угриженост за вероятностите за устойчива урбанизация и ръководство на изменението на климата, се споделя още в обявата.

Демографските трендове

Демографските промени са една от най-важните мегатенденции, които оказват въздействие върху нашия свят и върху живота и благосъстоянието на фамилиите по света. Демографските трендове се образуват най-много от моделите на раждаемост и смъртност. Намаляването на раждаемостта води до изгоди за фамилиите, защото те са по-способни да влагат в здравето и образованието на децата си, което от своя страна спомага за понижаване на бедността и по-добро социално-икономическо развиване. Проучванията демонстрират, че намаляването на раждаемостта също по този начин усилва присъединяване на дамите на пазара на труда, регистрират от Организацията. От друга страна, намаляването на раждаемостта води до основаването на по-малки фамилии, които по-рядко се оправят с грижите и другите отговорности на семейството. Така при положение на безработица или болест фамилиите имат по-малко членове, на които да разчитат. Освен това ниските равнища на раждаемост могат да подкопаят работната мощ и обществените структури, предизвиквайки фрапантни реакции с мъчно предвидими последствия за въпроси, вариращи от обществената сигурност до равенството сред половете. Това регистрира още Организация на обединените нации.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР