На 15 май 50 лекари и медицински специалисти започват обучението

...
На 15 май 50 лекари и медицински специалисти започват обучението
Коментари Харесай

Започва обучението на медици за оказване на спешна помощ по въздух

На 15 май 50 лекари и медицински експерти стартират образованието си за оказване на незабавна здравна помощ по въздуха, оповестиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Това е първата група, която ще премине обучителния курс. Той ще се организира в базата за образование на Военномедицинска академия.

Кандидатите за присъединяване в оказване на незабавна помощ по въздух са лекари, лекари специализанти, медицински сестри, акушерки, парамедици и един лекарски помощник, които са от 17 лечебни заведения, четири центъра и един филиал за незабавна здравна помощ от цялата страна. За образованието са кандидатствали лекари и медицински експерти от София, Бургас, Гоце Делчев, Монтана, Панагюрище, Плевен, Разград, Сандански и Шумен.

Предстои съставяне и на втора група, която ще бъде подготвена в оказване на помощ по въздуха.

В понеделник се основава и Центърът за незабавна здравна помощ по въздуха. Правилникът за активността му се създава и следва да бъде оповестен на уеб страницата на Министерството на здравеопазването за публично разискване.

Първите хеликоптери се чака да бъдат в България през юни или юли тази година. Летателните апарати ще бъдат оборудвани с нужната инсталация. До края на 2026 година се планува страната ни да разполага с шест хеликоптера за оказване на незабавна помощ.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР