На 15 и 16 октомври в Скопие ще се състои

...
На 15 и 16 октомври в Скопие ще се състои
Коментари Харесай

Български и северномакедонски учени отново ще нищят историята

На 15 и 16 октомври в Скопие ще се състои нова среща на двустранната комисия сред България и Северна Македония, която се занимава със противоречивите въпроси на общата ни история. За идното съвещание е съобщил проф. Кирил Топалов – един от членовете на комисията, пред БГНЕС.

Очаква се на срещата да бъде подписан протоколът от последното й съвещание, което беше през ноември 2019 година Тогава по искане на участниците от Скопие комисията спря работа, като аргументът им беше, че би трябвало да се изчака провеждането на предварителните парламентарни избори в страната им, които се състояха чак през юли тази година.

Проф. Топалов изрази вяра, че по време на идната среща сътрудниците му от Скопие ще проявят по-голяма обективност и ще се приближат до историческата истина, а не до предпоставените тези на македонизма. „ Надявам се, те да се съобразят с документите и архивите. Ние още веднъж издадохме архива на Гоце Делчев “, сподели той.

„ До 1944 година ние имаме обща история. Това е нашата теза. Ние не отхвърляме държавната еднаквост на Македония след 1944 година Готови сме да приемем във връзка с езика следната дефиниция: формален език на районен съд Македония. Те обаче не одобряват формулировката формален език на районен съд Македония, а желаят да бъде македонски език. Ние им споделяме, че подобен език няма, а има районна книжовна норма на българския език “, съобщи проф. Топалов.

В петък в София ще дойде новият външен министър на районен съд Македония Буяр Османи. Той ще бъде признат по негова молба от българския му сътрудник Екатерина Захариева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР