На 15 август своя 85-и рожден ден празнува световно известната

...
На 15 август своя 85-и рожден ден празнува световно известната
Коментари Харесай

Янка Рупкина на 85, чуйте я

На 15 август своя 85-и рожден ден чества международно известната национална певица Янка Рупкина. Родена през 1938 година в с. Богданово, тогава в Царство България, в началото избира друго благородно предопределение – приключва колеж за медицински сестри в Бургас.

Но ориста се намесва, когато 22-годишната Янка завоюва първа премия на събора-надпяване в с. Граматиково. Там е видяна от фолклористи, които я канят да се яви в София на конкурс на Ансамбъла за национални песни на Българското национално радио.

Янка Рупкина печели състезанието и от 1960 година в продължение на три десетилетия е солистка на този състав.

През годините реализира доста записи за фонда на БНР, издава грамофонни плочи в „ Балкантон “, снима филми за Българска национална телевизия.

В края на 70-те години създава трио „ Българка “ заедно с певиците Ева Георгиева и Стоянка Бонева.

С това трио Янка Рупкина печели международна известност и показва българското национално пеене по целия свят. Самостоятелно и с триото реализира взаимни планове със световноизвестни музиканти като Кейт Буш, Крис де Бърг, Джордж Харисън, Линда Ронстад, „ Трансглобал Ъндърграунд “ и др. През дългия си креативен път е удостоена с доста награди.

Нейната песен „ Калиманку, Денку “ в обработка на Красимир Кюркчийски впечатлява изключително доста швейцарския продуцент Марсел Селие, който я подрежда измежду обичаните си заглавия в поредицата албуми на „ Мистерията на българските гласове “.

В тази странджанска национална ария се споделя за нещастна обич, подбудена от античен бит. В странджанския край кумството се е смятало за родство и не разрешавало на кум и кръстница да се обичат (калимана – кръстница).
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР