На 14 юли излезе Катастрофа, една от най-смущаващите книги на

...
На 14 юли излезе Катастрофа, една от най-смущаващите книги на
Коментари Харесай

За първи път на български език: Катастрофа - една от най-скандалните книги на XX век

На 14 юли излезе " Катастрофа ", една от най-смущаващите книги на XX век, следващо удостоверение за изобретателния разум на Джеймс Г. Балард.
След като покорихме футуристичния отвесен свят на „ Небостъргач”, в този момент имаме изключителната опция да прочетем „ Катастрофа” (превод: Деян Кючуков, стр. 248, цена 17 лева.), другия паметен разказ на писателя, този път фокусиран върху половия фетишизъм. Възможно ли е автомобилните произшествия да съставляват злокобна прокоба за кошмарния брак сред секса и машините? Ще ни дават ли модерните технологии невъобразими до момента средства за допир със личните ни психопатологии? Не ще и дума, че крайното обръщение на „ Катастрофа “ е предупредително – предизвестие против онази брутална, еротична, ослепително ярка територия, която ни мами все по-настойчиво от границите на софтуерния пейзаж.
Представител на постмодернизма и новата вълна във фантастиката, Джеймс Г. Балард е една от най-крупните фигури в международната литература в продължение на повече от 50 години. Сравняват го с Мартин Еймис, Джулиън Барнс и Иън Макюън, само че единствено от позиция на значимостта му като създател – ролята му на „ пророк” в актуалната британска прозаичност го сродява по-скоро с Джордж Оруел и Олдъс Хъксли. Героите на Балард са самотници – сложени в рискови условия, те са принудени да си служат с ловкост, с цел да оцелеят. Преди „ Катастрофа” (екранизиран от Дейвид Кроненбърг) „ Колибри” издаде „ Небостъргач”, един от най-влиятелните му романи, филмиран под режисурата на Бен Уийтли.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР