На 14 януари 1967 г. речта на уволнения от Харвард

...
На 14 януари 1967 г. речта на уволнения от Харвард
Коментари Харесай

Реч на уволнен професор ражда хипи движението

На 14 януари 1967 година речта на уволнения от Харвард проф. Тимъти Лиъри, изнесена по време на The World`s First Human Be-in в Сан Франциско, дава началото на международното хипи придвижване. Лиъри преподава в Харвард до 1963 година, когато е изпъден оттова. По това време той към този момент е пробвал ЛСД и е станал парещ негов бранител и пропонент. Лиъри има вяра, че под въздействието на ЛСД може да се преживее както илюминацията, по този начин и обособените сфери, разказани в Тибетска книга на мъртвите.

През 1970 година Лиъри е наказан на 20 години затвор поради владеене на 40 грама марихуана, което той отхвърля. Малко по-късно той съумява да избяга от пандиза и живее в Алжир, Швейцария, Австрия и Ливан. Следва Афганистан, откъдето е похитен от американското разузнаване и върнат в Съединени американски щати. Там е задържан с оповестена гаранция от 5 млн. $ - най-голямата в историята на Съединени американски щати до този миг. Американският президент Ричард Никсън го афишира за „ най-опасния човек в Америка ”. Лиъри е подложен в обособена килия с присъда 95 години, негов комшия в срещуположната клетка е Чарлз Менсън. Лиъри води диалози с него и написа книги.

Освободен е през 1976 година от новоизбрания демократичен губернатор на Калифорния Джери Браун. Остатъка от живота си Тимъти Лиъри посвещава на писане на книги и изнасяне на лекции. След гибелта си той е кремиран, а прахът му е изстрелян в космоса дружно с останките на още 24 души на 21 април 1997 година Сега останките му обикалят Земята на всеки 62 минути.

От Съединени американски щати хипарството бързо се популяризира в Англия, оттова и в останалите страни на Европа, а по-късно и в Япония, Австралия и Нова Зеландия. Някои откриватели смятат хипи придвижването за по-скоро културно, в сравнение с политическо събитие, до момента в който други го характеризират като напълно религиозно. То придобива ослепителен политически нюанс поради митингите против войната във Виетнам, само че в същото време с това има културни и метафизичен импликации, тъй като диктува нови трендове в модата, музиката, изобразителното изкуство и литературата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР