На 14-ти февруари, областният управител на област Плевен Иван Петков

...
На 14-ти февруари, областният управител на област Плевен Иван Петков
Коментари Харесай

Традиционен ритуал по зарязване на лозята се състоя в местността „Томовското“

На 14-ти февруари, регионалният шеф на област Плевен Иван Петков дружно с шефа на Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен доцент Емил Цветанов участваха в обичайния обред по зарязване на лозовите масиви, ситуирани в местността „ Томовското “ край Плевен на 120-годишния Институт по лозарство и винарство.



Сред формалните посетители за празника бяха кметът на Община Плевен Георг Спартански, някогашният шеф на ИЛВ проф. Иван Пачев и други партньорски организации и посетители.

Институтът в Плевен първото научно-изследователско институция в региона на лозарството и винарството в страната. Той е единствен в България тясно профилиран в лозарство и винарство и обичайното винопроизводство и е главен генератор в актуалните условия на трансмисията на познания, умения и предаването им на поколенията винопроизводители в региона.



Сред значимите за лозарската процедура достижения са проучванията на Института за обогатяване на лозовия подбор с въвеждане на нови интродуцирани и селекционирани в института десертни и винени сортове.

ИЛВ разполага с индустриално – пробна база, включваща лозови масиви за произвеждане на десертно и винено грозде, винарска маза за обичайно винопроизводство, а също по този начин осъществя и произвеждане на лозов посадъчен материал.



На 14-ти февруари - денят в който по остарял жанр, почитаме празника на лозата и виното Трифон Зарезан, беше спазен главният бит, изпълняван на този ден - ритуално зарязване, загребване на лозята.



Винопроизводството по плевенските земи датира от XV век. Отглеждането на лозя и правенето на вино от тях е бил главен занаят за доста семейства. По време на Османския интервал активността е лимитирана, само че след Освобождението традицията е възобновена и продължава и до през днешния ден.

Според фолклорните обичаи обичаят подсеща за идващата пролет и началото на селскостопанската година. Съществува вярване, че на този ден се вършат гадания за характера на времето и за реколтата.

Вярва се, че в случай че вали сняг „ на парцали “, то пролетта ще е дъждовна, пчелите ще се роят и годината ще е плодородна. Имен ден имат Трифон, Трифонка, Лозан, Лозка.

Снимки: Областна администрация и Община Плевен

Празникът е уважаван, съпроводен с забавление и богати трапези, на които неотменно участва виното.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР