На 14 октомври имен ден празнуват всички, които носят името

...
На 14 октомври имен ден празнуват всички, които носят името
Коментари Харесай

Кой има имен ден днес, 14 октомври

На 14 октомври имен ден честват всички, които носят името Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.



На 14 октомври се отбелязва Петковден - тогава се уважава паметта на Св. Петка. 

Преподобна Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през 11 век. Води благоверен живот, а след гибелта й нейните мощи, които имат целителна мощ, се трансформират в знак на битката за запазване на християнската просвета от ислямската асимилация. Цар Иван Асен IІ ги придвижва в Търново, където се пазят до завладяването му от турците. След дълги странствания мощите намират покой в румънския град Яш, където се намират и до момента.

Празникът в чест на Света Петка - Петковден, се счита за свършек на лятото и есента, а с това и на дейния икономически цикъл. На този ден нормално става заплождането на домашните животни, известно още като овча женитба или мърлене. В християнската митология Света Петка се уважава като настойничка на дамите и техните домашни действия - предене, тъкане, кроене, шиене. В региона на Тракия към Петковден са известни специфични жертвоприношения на черни кокошки, наричани Кокоша църква, Господева църква, Божи дух и други

На Петковден се месят колаци, като най-големият от тях се назовава на св. Петка. Хлябът и къщата би трябвало да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата. Обредна софра включва овче месо, курбан супа, яхния с праз, сарми.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР