На 14 октомври 1896 година Константин Величков, Иван Мърквичка, Антон

...
На 14 октомври 1896 година Константин Величков, Иван Мърквичка, Антон
Коментари Харесай

На 14 октомври 1896 г. се внася законопроект за създаването на Държавно рисувателно училище



На 14 октомври 1896 година Константин Величков, Иван Мърквичка, Антон Митов и доктор Иван Шишманов приготвят и внасят законопроект за основаването на Държавно рисувателно учебно заведение. Според основателите на законопроекта остарялата възрожденска иконопис с нейната " извращенност и грозота на църковните облици действува по един най-разорителен метод върху естетическите усеща на народа " би трябвало да бъде заместена от нова публична хармония, подчинена само и единствено на университетските правила.

На 27 ноември 1895 година законопроектът е ослепително предпазен в Народното събрание. Забележителната тирада на Константин Величков провокира бурна полемика.

Какви са били следствията от този акт и за какво Държавното рисувателно учебно заведение е значимо и през днешния ден?

Коментира в “Нашият ден “ Анелия Николаева , ученик на НХА и изкуствовед в Националната художествена изложба:

“По отношение на историята на българското изкуство годината 1896 е знаменателна, тъй като основаването на Държавното рисувално учебно заведение е през същата година, а то отваря порти през октомври. Но в действителност отваря и като цяло една нова страница в зараждането на новото българско изкуство и по-нататък подсигурява неговото развиване.

Би следвало да се каже, че като цяло това е един доста революционен за времето си акт и тези хора, чиито имена още веднъж би трябвало да споменем – Константин Величков, Иван Мърквичка и Антон Шишманов, на процедура в подтекста на своето време вършат невъзможното, преборвайки се с една много консервативна социална настройка.

Да не забравяме, че България е неотдавна освободена и нейните публични политически желания са в посока на одобряване като цяло на икономическия прогрес на страната.

Но ето, че възрожденски настроените светли мозъци, споделят, че дружно с това би трябвало да се работи и по посока на издигане на духовното развиване на българския народ.

Идеята за основаване на Държавно рисувално учебно заведение, почиваща въпреки всичко на една доста практическа задача, а точно – възпитаване на учители по изобразяване в гимназиите и в междинните учебни заведения, по-скоро стимулира техните старания да издадат законопроект през 1895 година

Този законопроект за разкриване на Държавно рисувално учебно заведение се базира на техния опит като на ученици на огромни европейски художествени академии. С желанието в България да се отвори такова заведение, което на процедура да направи мост сред европейското художествено обучение и България.



Още през първия випуск на учебното заведение през 1896 година, наред с тези 59 младежи са записани 3 ученички . Трябва да се означи, че България на фона на европейското академично обучение е една от първите страни, които позволяват дами до висше обучение и това е доста впечатляващо.

Във втория випуск виждаме една от бъдещите огромни художнички Елисавета Консулова-Вазова, която е една от първите бели лястовици, които насочат път въобще в еманципирането на българката в тези години.

Чуйте Анелия Николаева в звуковия файл.
Снимки: nha.bg/bg
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР