На 13 януари се навършват 157 години от рождението на

...
На 13 януари се навършват 157 години от рождението на
Коментари Харесай

157 години от рождението на Алеко Константинов

На 13 януари се навършват 157 години от рождението на Алеко Константинов – Щастливеца - български публицист, белетрист и сатирик. Роден през 1863 година в Свищов, умрял през 1897 година.
Автор е на пътеписа " До Чикаго и обратно " (1894), на книгата " Бай Ганьо. Невероятни разкази за един актуален българин " (1895), в която основава най-известният язвителен облик в българската литература.
Написал е над 40 фейлетона, цикъла " Разни хора - всякакви идеали ", пътеписите " Какво? Швейцария ли? ", " София-Мездра-Враца ", " През март в Чепино ", " Невероятно в действителност, само че факт... " и други Основател е на проведеното туристическо придвижване в България. По негова самодейност на 27 август 1895 година на Черни връх на Витоша е основано първото туристическо сдружение в България - Клуб на българските туристи. Застрелян е от наемни убийци на връщане от Пещера, покрай с. Радилово, област Пазарджик.
На 13 януари в Свищов ще стартира тридневна празнична стратегия, отдадена на годишнината от рождението на писателя.
В събитията ще се включат представители на редица културни и просветителни институции, обединени от концепцията да изразят своята благодарност към Щастливеца.
Честванията ще започват с празненство по случай патронния празник на Свищовската професионална гимназия „ Алеко Константинов “. Следобед, от 15.30 часа, в Гербовата зала на община Свищов ще се организира конференция с лауреата за 2019 година и журито на Международния конкурс за пай комичен роман „ Алеко “. В 17.00 ч. от къща музей „ Алеко Константинов “ ще стартира обичайното факелно шествие до паметника на Алеко в градската градина, където в 17.30 часа ще се организира обред по полагане на цветя. Тържественото честване на 157 години от рождението на Алеко Константинов ще стартира от 18.00 часа в салона на ПБНЧ „ Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856 “, където ще бъде връчена и премията на лауреата в състезанието за пай комичен роман „ Алеко “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР