На 13 март в Светия Синод предстои да бъде избран

...
На 13 март в Светия Синод предстои да бъде избран
Коментари Харесай

Защо се стигна до напрежение сред клира и миряните заради решение на Светия Синод?

На 13 март в Светия Синод следва да бъде определен нов Сливенски митрополит. За първи път изборът ще стане без присъединяване на миряните и свещениците от епархията.. Причината това да се случи от Синода обясниха с нарушавания при избора в Сливен на двамата епископи Йеротей и Михаил и договаряне от страна на миряните. Трима от митрополитите обаче оповестиха измененията за противоуставни.



Свещеници от Бургаска духовна околия през днешния ден се оповестиха против касирането на избора в Сливенската епархия. Казаха, че Варненският митрополит е бил измамен и желаеха и отсега нататък да могат да вземат участие в епархийския избор за митрополит. Започнаха и подписка.



" Нищо неправилно нямаше в самия избор, ние избрахме двама, посочихме кои са, и на тях очевидно не им харесва ", изясни Валентин Димов, гласоподавател.

" Тази разпоредба, тя също да бъде ревизирана, с цел да може да има присъединяване на народа в избора на своя митрополит ", сподели отец Севастиан, архиерейски наместник на Бургаска духовна околия.

Как се стигна дотук? Според отчета на Варненския митрополит Йоан по време на втория тур на избора част от гласуващите са излезли от залата и са се договорили да изберат като втори претендент свещеник Михаил. Предлолага се, че неговата кандидатура е по-слаба и по този начин за митрополит ще бъде определен свещеник Йеротей, който от дълго време е викарий в Сливенска епархия и е прочут на хората. Така обаче от разногласието за митрополитския пост отпада свещеник Арсений, който е викарий на Пловдивския митрополит Николай. Входирани са и тъжби от свещениците Евгений и Серафим. След този отчет на 24 февруари Св. Синод анулира избора.



" Св. Синод реши да касира извършения епархийски избор. Епархийските изборни събрания, формирани от клирици и миряни правят избор на двама претенденти по подобен метод, че изборът на Св. Синод да бъде ориентиран в избрана посока. Св. Синод одобри разпоредба, в която самичък към този момент ще избира всред достоизбираемите епископи на овдовелите епархии ", изясни старозагорски митрополит Киприан, представител на Св. Синод.

Така митрополите към този момент ще организират сами и първия тур, при който се избират двама претенденти и втория, при който се избира митрополит. Това ще се случи на 12 и 13 март. Митрополит Киприан посочи, че наредбата ще бъде импортирана за разглеждане на идващ Църковно-народен събор. Двама митрополити бяха срещу касирането- неврокопския Серафим и Видинския Даниил. Също те, дружно с ловчанския митрополит Гавриил, бяха и срещу новата разпоредба. За " По света и у нас " митрополит Гавриил сподели, че е бил склонен с касирането и че е трябвало да се организира нов избор в Сливен. Категорично е срещу Синодът непосредствено да избира митрополитите. Смята, че наредбата е противоуставна.



" Аз още тогава им споделих, би трябвало да прочетете този отчет на един призован Църковно- национален събор и той има правото да одобри или да не одобри тия промени в устава, само че другояче ние нямаме право да променяме устава по тоя метод. Той е основан от Църковния събор и единствено той може да прави такива промени ", сподели Ловчанският митрополит Гавриил.

В понеделник свещеници от Сливенската епархия обявиха, че всичко това се случва, с цел да нарасне поддръжката за Пловдивския митрополит Николай.

" Не се случи по този начин, както някой митрополит желае да се случи, да бъде определен претендентът на митрополита, който той избира. Става дума за Пловдивския митрополит ", съобщи отец Петър, Несебър.

" Епископ Арсений нямам нищо срещу него, помагал ми е тука, нищо срещу нямам, само че не е методът. Аз мисля, че той няма да се радва като бъде по тоя метод определен ", счита митрополит Гавриил.

Митрополит Гавриил опровергава и изказванията в жалбите, че неговият викарий свещеник Михаил е определен в Сливен за втори претендент, защото е слаба фигура.



" Те го избраха хората с вярата, че да може, в случай че не стане Йеротей, той да стане митрополит. Не е бил той слаба фигура, в никой случай ", безапелационен е митрополите Гавриил.

Миторополит Гавриил сподели още, че се бори срещу нарушаването на устава, с цел да не настане безредица в църквата.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР