На 13. 09. гласувахте доклада със сценарии и препоръки за

...
На 13. 09. гласувахте доклада със сценарии и препоръки за
Коментари Харесай

Стойнев към „сглобката“: За пари излъгахте миньорите и българските граждани – няма да предоговорите нищо в ЕК

„ На 13. 09. гласувахте отчета със сюжети и рекомендации за декарбонизация и приехте пътна карта, която ясно демонстрира, че до 2030 година трябваше да затворим въглищни мощности. Когато обаче започнаха да стачкуват миньорите, вие преработихте тази пътна карта като изтрихте годините, за които бяхте поели ангажимент с решение на Министерски съвет да затваряте въглищни мощности. Но не променихте отчета. А в Европейска комисия, с изключение на пътната карта, би трябвало да визиите и отчета. В отчета са сюжетите, които водят точно към затваряне на въглищни мощности. Кого лъжете? “.
С тези думи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ и някогашен енергиен министър Драгомир Стойнев се обърна към ръководещите по време на дебатите през днешния ден по импортирания избор на съмнение.
„ Това демонстрира, че това държавно управление не се интересува от развиването на комплекса „ Марица изток “, от българската енергетика и жители, а главната му цел е да се усвояват едни пари “, съобщи социалистът и още веднъж се обърна към ръководещите: „ Да, вие можете да залъжете миньорите, може да залъжете обществото, само че ще сътворите голям скандал в Европа – вие, де факто, ще излъжете Европейската комисия. Защото пътната карта е безусловно същата. Големият въпрос е за какво го вършиме. Отговорът е явен – за пари “, съобщи Стойнев.
По думите му картината би била напълно друга, в случай че тези пари са за миньорите, за комплекса „ Марица изток “, за различна претовареност „ Но те не са по тази причина “, сподели националният представител от Българска социалистическа партия и уточни обстоятелствата: „ В първия вид на Териториалния проект за обективен преход за Стара Загора се появиха съответни компании, само че никой не знае от кое място. Неслучайно и ръководителят на АИКБ Васил Велев съобщи, че желае Асоциацията също да даде своите оферти. Следователно някой е показал тези компании – т.е. парите, които би трябвало да се вземат от Европа са точно за тези компании “, сподели Стойнев.
 
Социалистът напомни, че тогава Парламентът се е събудил и е била основана Комисия, която да управлява европейските средства и се обърна към ГЕРБ и Движение за права и свободи: „ Какво стана с тази комисия, нали щеше да управлява европейските средства? Защото, отново внезапно оня ден виждаме следващ скандал – 266 млн лева за ВЕИ планове и за акумулатори. И там по този начин са направени тръжните процедури, че могат да вземат участие само и единствено 10 компании от страната, вместо за 1000 български бизнесмени и компании “.
Той заяви, че Българска социалистическа партия е получила информация за това по какъв начин представител, съосновател на капиталов фонд е взел участие в изработването на тръжните процедури за батериите. „ Вие доста добре знаете кой е и аз знам. Ако ви стиска излезте и кажете кой фонд е – ние знаем, че е същият, който беше 2021 година “, обърна се към представителите на „ Продължаваме промяната “ Стойнев и добави: „ Тази ваша политика за обир на пари е ясна. Вас не ви интересува, това, което се случва в страната, не ви интересува бъдещето на „ Марица-изток “, не ви интересува това, което ще стане в Перник, Кюстендил, Стара Загора. За вас е значимо да се доберете до един голям финансов запас. Човекът от капиталовия фонд ви дава добър ум, само че в наше лице ще срещнете корав отпор - тези пари ние няма да ви позволим да ги заграбите “, съобщи Драгомир Стойнев.
В умозаключение той се обърна към представителите на държавното управление: „ Нали знаете, че на 15 октомври би трябвало да е предоговорен ПВУ в Европейската комисия. 15 октомври е понеделник – вие би трябвало да дойдете с контрактуван проект. Силно се колебая, че ще го извършите “.
В отговор на имитация на ръководещите социалистът бе безапелационен, че Българска социалистическа партия в никакъв случай не е подкрепяла този ПВУ: „ Даже имахме доста огромни разногласия, когато бяхме в ръководството. Бяхме и твърдо срещу да се разрушава БЕХ. Параметрите в този План са напълно под диктовката на министъра на финансите Асен Василев “.
Бившият министър на енергетиката се обърна към ръководещите с въпроса за какво не кажат на хората какво ще последва от оферти от тях Закон за енергетиката: „ С този закон позволихте от 2026 година да има т.н умни електромери. Тези електромери разрешават отдалечено да се прекъсва ел. силата на семействата. По този метод ще се накарат семействата да предплащат тази сила “, сподели Драгомир Стойнев и даде образци: „ Според закон, въведен във Валония, което домакинство просрочи със 100 евро, незабавно му се поставя подобен интелигентен електромер, а и препресрочи ли - токът му се изключва. В Обединеното кралство 4 милиона семейства предплащат ел. силата си. Ние това ли желаеме за българския народ? Явно това е бил замисълът на ръководещите. Да се одобри закон, който да разреши за богатите да има светлина и топлота, а за бедните мрак и мраз “, съобщи социалистът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР