На 12 юни в Руската федерация се отбелязва един от

...
На 12 юни в Руската федерация се отбелязва един от
Коментари Харесай

Защо руснаците празнуват Деня на Русия на 12 юни

На 12 юни в Руската федерация се отбелязва един от най-младите държавни празници – Денят на Русия. На този ден през 1990 година първият Конгрес на националните депутати на РСФСР приема Декларация за държавния суверенитет на Русия, в която са провъзгласени Конституцията на Русия и нейните закони.

Този празник остана спорен за доста поданици на Русия. Хората не разбираха по какъв начин по този начин да се отбелязва загубата на държавността на страната им? Между другото на 12 юни 1991 година се случва и друго знаменателно събитие – Борис Елцин е определен за президент на РСФСР, напомня bg.rbth.com.

За мнозина въпросът „ би трябвало ли да се чества Денят на Русия на 12 юни? “ остава без отговор. С епохи Русия е била независима страна, а опитите да се разгласи, че в този момент това е „ млада страна, която е единствено на 23 години “, изглеждаха ненапълно странни.

Политфилософът Александър Дугин отбелязва, че празникът на съветската самоидентичност би трябвало да се отбелязва в деня на нейно велико постижение. А такива в историята на страната има премного.
„ Мисля, че Денят на Русия би трябвало да се чества в деня на някоя същински велика победа. Например на успеха над тези, които са заплашвали историческото ни съществуване; на успеха над окупаторите; на успеха над нашите екзистенциални врагове “, споделя Дугин.

Путин направи прочут компромис като разгласи 12 юни за Ден на Русия. Та нали от 2002 година към този момент не се чества приемането на Декларацията за държавния суверенитет на РСФСР. Сега този празник е отдаден на страната като цяло.

Наред с другите празнични мероприятия тази вечер по един от централните тв канали Россия РТР ще бъде излъчена остро сюжетната руско-сръбска драма "Балка́нския рубеж ". Филмът е отдаден на секретната интервенция по завладяването на летището Слатина в Косово и Метохия от съветски спецчасти по време на военната атака на НАТО в Югославия. Тези събития станаха най-опасното изостряне на връзките сред Русия и Запада от времето на Карибската рецесия, когато светът се приближи рисково покрай нова огромна война.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР