На 12 юни 1965 г. е първата премиера на Театър

...
На 12 юни 1965 г. е първата премиера на Театър
Коментари Харесай

55-ото лято на Театър 199

На 12 юни 1965 година е първата премиера на Театър 199 - „ Майка земя “ от Чингиз Айтматов с режисьор Стефка Прохаскова и с присъединяване на актьорите Иванка Димитрова, Цветана Енева и Стойчо Мазгалов.

А на 12 юни 2020-а, тъкмо 55 години по-късно, театърът ще посрещне първите си фенове след три месеца коронавирусно наложително безучастие. Това ще стане с сполучливия авторски моноспектакъл на Ива Тодорова -  „ Приятно ми е, Ива! “ , който бе отличен с 2 награди „ Икар “ 2019 - за водеща женска роля и драматургичен текст, както и със „ Златен кукерикон “ за самостоятелно театрално достижение. Началото е от 20:00 часа, а от 169-те места на театралната зала ще бъдат заети 30%, както повеляват противоепидемичните ограничения. На опашката за влизане пък ще се съблюдава здравословната отдалеченост от 199 сантиметра, напомнят от театъра.

За този ден Театър 199 " Валентин Стойчев " бе възнамерявал премиера - " Боклук " от Елена Телбис, пиесата, спечелила последното издание на състезанието на театъра за модерна българска драматургия " Славка Славова ". Това обаче ще се случи следващата година. 

По случай юбилея с четири нови отливки ще бъде продължена и Стената на славата пред входа на театъра на ул. " Раковски ". Своите отпечатъци и послания към феновете в празничния 12 юни ще оставят Владимир Карамазов, Стефка Янорова и Стефан Вълдобрев. Всички те са остарели познайници на публиката на Театър 199, играят и в настоящия плакат: Карамазов в " Рибарят и неговата душа ", Янорова в " Брудершафт ", " Театър, обич моя! " и " Сарабанда ", а актьорът-музикант Вълдобрев - в трите спектакъла на Галин Стоев по текстове на Яна Борисова " Малка пиеса за детска стая ", " Приятнострашно " и " Хората от Оз ". 

На 16 юни пък това ще направи актрисата Мария Сапунджиева, която същата вечер ще играе за публиката на театъра във " Вересии " (а на идната - във " Вечерен акт " ). Стената на славата в български вид съществува от 25 години и досега отпечатъци върху нейните 51 пана са оставили 53-ма обичани артисти. 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР