На 12 май предстои класирането за детски ясли и градини

...
На 12 май предстои класирането за детски ясли и градини
Коментари Харесай

Кой ще гледа децата в яслите: Групи може да се закриват заради липса на медицински сестри


На 12 май следва класирането за детски ясли и градини в София. По това време родителите са в с напрежение очакване дали тяхното дете ще бъде признато.

Отново се чака хиляди деца да останат отвън системата и хиляди родители да заплащат за частна градина и ясла.

Децата от 0 до 3 години в яслена възраст по закон, написан преди десетки години, би трябвало да се грижи здравна сестра, а в България има изострен дефицит точно на тези експерти. Оказва се, че за най-малките в София се грижат най-вече медицински сестри в пенсионна възраст, има даже такива над 80-годишна възраст.

Най-младите, под 30 години, са едвам 5.



В момента тече публично разискване на разпоредба номер 26, която лимитира хората, които се грижат за ясленичетата да бъде единствено от медицински сестри и всеки един може да се включи със своето мнение.

„ Казвам се Лиляна Андреева. В момента работя в 16-та детска градина в яслена група. На 86 години съм “, споделя Лиляна Андреева. Казва, че продължава да работи, тъй като по този начин има тонус и контакти.

Лиляна Андреева работи в ясла повече от 15 години. За тази процедура няколко пъти ѝ се е налагало да оказва здравна помощ на дете по време на работа.



„ Като се храни се задави - обръщам го надолу с главата, тука би трябвало да го натиснеш на коремчето да излезе, тъй като някой път са лакоми - цялостни си устата, а не гълта. И други случаи, тича, аз не мога да го спра да тича и разбие челото в пейката или с играчката, или някой го ухапе. Ние и психологичното положение можем да преценим, не знам педагозите какво могат и какъв брой могат “, споделя тя.



Според Антонина Кенова от организация „ За качествена и новаторска просветителна система” не е нужно да си здравно лице, с цел да гледаш малко дете. „ Аз мога да приказвам като майка, аз не съм приключила здравно обучение, отглеждам третото си дете, не считам, че нуждая се от такова. Не считам, че в яслената група има някакво по-специфично положение, което да изисква непрекъснато здравно лице. Децата имат потребност да бъдат на открито, имат потребност денем да бъдат дейни, да се изморяват, те са ужасно любопитни, вие можете ли да си визиите стара здравна сестра на 85 години по какъв начин излиза с 15 ясленчета в двора, да слезе по стълбите, тя би трябвало да ги облече, да ги подготви “, споделя тя.



Оказва се, че поради остарелите текстове в разпоредба 26, която гласи, че децата в яслена възраст би трябвало да се отглеждат от медицински сестри, до няколко години казусът с дефицита на личен състав в градините ще се задълбочи. И в случай че сега приказваме за потребност от към 100 сестри, то с идното разкриване на нови групи и градини от септември, броя ще се усили.

„ Ако те не променят разпоредба 26 и сложат там и други експерти като да вземем за пример педагози, психолози, логопеди – хора, изучавали ранно детско развиване, даже могат да са със обществена педагогика, обществени действия, и в случай че не разрешат да влязат и такива лица сега, ще стартираме да закриваме групи и то от есента”, споделя Кенова.
В София има единствено 5 медицински сестри под 30-годишна възраст. Откриваме Даяна Неделкина в 160-та детска градина в Драгалевци. Даяна споделя, че заплатата от 990 лева не е водеща в избора ѝ на специалност, водеща е любовта към децата. За четирите години, в които практикува не ѝ се е налагало нито един път да оказва здравна помощ на дете.



„ Не е нужно да са единствено медицински сестри, тъй като въпреки всичко всички са учили здравни грижи през здравното обучение, може да работят и фелдшери, и акушерки, и различен тип медицински експерти. За жал доста младежи отиват в чужбина, доста младежи желаят по-голямо заплащане”, споделя тя.

„ В момента имаме 4 медицински сестри, с две яслени групи сме, като в една яслена група би трябвало да имаме две медсестри и две асистент възпитателки. Тъй като едната ни медсестра, най-младата е бременна и скоро ще излезе по майчинство, ще ни би трябвало още един човек да заеме нейното място. Срещаме компликации при намирането на личен състав почтено казано. Младите фрагменти са с по-големи упования и условия дори към нас, заплащането не е чак толкоз високо”, споделя шефът на 150 ОДЗ в Драгалевци Красимира Гацева.



„ Аз доста обичам децата. Това е едно от нещата, които ме сграбчи за работа. Харесва ми работата, усещам се добре. Това е едно от най-важните неща - би трябвало да обичаш децата”, споделя Даяна.

На уеб страницата на Министерство на здравеопазването и на уеб страницата strategy.bg всеки родител може да открие разпоредба номер 26, която предстои на публично разискване и да се включи в полемиката с мнение или мнение по въпроса.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР