На 12-ия ден от наводненията в карловските села общината реши

...
На 12-ия ден от наводненията в карловските села общината реши
Коментари Харесай

Доброволците в Карловско не искат общината да ги дезорганизира

На 12-ия ден от наводненията в карловските села общината реши да поеме контрола върху даренията и координацията на доброволците, които интензивно се включиха да разчистват къщи, дворове, изби на потърпевшите.

В едно от най-тежко потърпевшите села - село Каравелово до през вчерашния ден имаше три пункта за систематизиране на помощи. От нощес с джука заповед на кмета на Карлово Емил Кабаиванов остава единствено един пункт - на общината. 
 Жандармерията на 9 септември се включва в пазенето на наводнените села от мародери Обновена
Жандармерията на 9 септември се включва в пазенето на наводнените села от мародери

Ще пазят публичния ред и имуществото на жителите в региона

Местните считат, че единствено един пункт за систематизиране на помощите е непълен. Домовете на по-голямата част от бедстващите са по-близо до закритите пунктове. Към момента не се знае какъв брой тъкмо са жителите на селото, тъй като има и хора, които живеят там без публична регистрация, както и регистрирани, които не живеят там, по публични данни селото е към 1630 души.

" Техниката е незадоволителна. Дворовете са затрупани от дървесина и тиня - опират до къщите. Голяма част от наносите се стоварват зад розоварна в Каравелово ", описват пострадали, които от 2 септември разчистват интензивно и свои, и съседски дворове. 
 Иван Демерджиев: Има нарушавания при изсичането на гори над наводнените села в Карловско
Иван Демерджиев: Има нарушавания при изсичането на гори над наводнените села в Карловско

Част от сечта е в нарушаване на проектите

Кметицата на селото Славка Червенкова изясни, че техниката е незадоволителна. " Очакваме техника - 90% от къщите са изчистени. Очакваме бобкатчета, багери верижни и комбинирани да изнесат наводнената мебелировка - дивани, печки, хладилници. В учебния двор се събира дървения материал (водата донесе голям брой трупи - б.а. ). На депото в гр. Карлово се събира другия отпадък ", сподели тя.

Червенкова отхвърли тинята от нейното село да се изнася в село Московец . Там, в Московец, стоварвали калта от село Богдан. " Тинята - (се кара) в две депа отвън обитаемото място, към боровата гора, единствено пясък и кал ", разказа къде се карат наносите Червенкова. 
 Курсанти от НВУ се притекоха на помощ на потърпевшите в Карловско
Курсанти от НВУ се притекоха на помощ на потърпевшите в Карловско

Днес и на следващия ден те ще оказват помощ като доброволци

Тя изрично отхвърли изказванието, че локалната администрация на 12-ия ден от разчистването на последствията от наводнението желае да показва, че овладява бедствието. Идеята е общината да изпрати админи да оказват помощ на хората и да ограничи доброволците, които идват от цялата страна.

Местна описват, че през днешния ден сходна координаторка от администрацията объркала цяла бригада хора, пристигнали да оказват помощ.

" Доброволците би трябвало да дойдат пред кметството - от 8 до 17 часа има координатори ", сподели кметицата Червенкова без да прецизира, че пътят до кметството е недостъпно, в случай че се влезе в селото от единия вероятен вход за него .

" По няколко души са от двете страни на моста, които упътват хората къде да отидат ", сподели кметицата. Проверка на място не удостовери думите й.

Според кметицата на с. Каравелово Славка Червенкова потърпевшите в нейното село ще получат безплатно бойлер, печка, фризер, пералня, конвектор, матраци - всеки ще декларира от какви матраци има потребност и какъв брой броя. Очаква се това да дойде от донори и от община Карлово.

Относно неправилните дейности в първите дни на бедствието Славка Червенкова призна: " Тепърва гледаме пропуските да ги оправяме ". По думите й 132 семейства и 5 общински здания са потърпевши в село Каравелово. Макар да увери, че няма мнение на ДНСК за положението на потърпевшите домове, сподели че са направени огледи и хората са описали вредите персонално.

Противоречива е информацията дали строителни инженери към този момент са огледали къщите или следва да отидат на място и да видят вредите по домовете. По думите на кметицата са огледани най-засегнатите къщи и общински здания от строителни инженери, пристигнали преди към пет дни. " На места нямахме достъп, водата течеше по улиците ", сподели Червенкова.

Тя увери, че в общината получават облекла, храни, тетрадки за децата. Това ставало с контракти за дарения и приемо-предавателни протоколи.

Според различен координатор на доброволците и локален гражданин на с. Каравелово още няма систематизирана информация какъв брой къщи се нуждаят от ремонт. Ще идва строителен контрол, само че още не е почнал процеса, сподели той.

До през вчерашния ден в селото е имало 3 пункта, където доброволци разпределят дарения и помощници, само че по джука заповед на кмета на Карлово Емил Кабаиванов е останал единствено един пункт - всички дарения да се одобряват и одобряват от кметството. Причината - имало клюки за нередности, споделят локални хора.

" От цялата страна идват газови котлони, хигиенични материали, дезинфектанти, медикаменти. Общината праща хора, които да оказват помощ ", сподели кметицата.

" Много хора отиват да получат сами помощите - храна, вода, облекла, завивки. Дарения идват от самото начало и се раздават, разказват се. Даваха се артикули, не мисля, че се е злоупотребявало ", съобщи Червенкова.

Вода е сложена на видни места пет в засегнатата част - извън стои, всеки има достъп до нея, добави тя.

В село Богдан благодарение на доброволци съвсем във всички потърпевши от наводнението къщи е извадена калта, остава единствено тя да се почисти от дворовете на хората. Там чакат строителни специалисти да видят действителните провали, да кажат дали постройките няма да пропаднат.

Към момента липсва информация за обстановката в село Слатина - третото най-пострадало село от наводението .

Междувременно кметът на Карлово Емил Кабаиванов разгласява, че чакат рекорден брой доброволци през уикенда - над 1500 души. В известие на общината от през днешния ден се регистрира, че над 117 единици тежка, междинна и малогабаритна строителна техника работи (от) през вчерашния ден за премахване на вредите. Тя е в селата Богдан, Каравелово и Слатина.

Според община Карлово на терен за справяне с последствията от бедствието са изпратени 40 камиона, 20 колесни комбинирани багера, 5 булдозера, 5 фадроми, 11 верижни багера, 6 щипки, 13 резачки, 12 бобката и други

Междувременно доброволци на място съвсем всеки работен ден оповестяват, че тежката техника за почистване на наносите е незадоволителна , че имат потребност тъкмо от изброените машини, че сами търсят компании и им заплащат с дарения, с цел да може да се разчисти най-малко дребна част от тинята.

" Кризисният щаб към момента се нуждае от спомагателни мощности и приканва всички притежатели на тежка, междинна и малогабаритна техника, които биха могли да я дават , да се свържат с Община Карлово ", оповестяват от общината.

" В разчистването на провалите взеха присъединяване 126 военнослужещи и 119 доброволци, координирани от 15 чиновници на общинската администрация ", регистрират от Карлово и твърдят, че чакат в петък и събота (16 и 17 септември) с изключение на 400 военни да дойдат и 600 души от държавната администрация.

Местните хора изясняват, че до момента не могат да преброят какъв брой са доброволците - хората идват, работят и си потеглят.

" И в двата дни работата на доброволците ще управляват военните координатори. За 16 и 17 септември Община Карлово ще подсигури вода и храна за обяд на доброволците, общо над 1 000 индивида ", осведомят от община Карлово.

Очаква се от 19 септември 2022 година /понеделник/ да стартира изплащането на еднократната помощ в размер на 375 лева, отпусната от страната.

" От през днешния ден със заповед на кмета на община Карлово доктор Емил Кабаиванов се трансформира редът за даване на храна на потърпевшите. Храна ще се раздава за 3 дни напред, като това ще става само по одобрен лист в кметствата на селата Богдан, Каравелово и Слатина . Изключение ще се прави единствено за възрастни или мъчно преносими хора, на които храна ще бъде доставяна по домовете ", гласи решение на управата.

Ученически принадлежности ще бъдат предоставени на учебните заведения, където се образоват децата от потърпевшите места.

" Отшумяват сигналите за мъртви животни ", заяви Милена Ковачева - шеф на отдел " Екология, ръководство на боклуци и естествени запаси " в община Карлово . Във вчерашния ден е била открита и заровена единствено 1 кокошка, пишат от там и твърдят, че продължава дезинфекцията в обитаемите домове на потърпевшите от наводнението в Богдан, Каравелово и Слатина. Продължава и раздаването на разтворими таблетки за битова стерилизация " Табидез ".

Водата в цялата община Карлово продължава да е негодна за пиянство и готвене. РЗИ позволява използването й единствено за битови потребности. При отпадане на възбраната от РЗИ, Кризисния щаб ще уведоми навреме популацията.

Докато някои се пробват да обезпечат нормализиране на домовете си от регионалната администрация осведомят, че " през почивните дни и нарасналата заплаха от заразяване с COVID-19, РЗИ - Пловдив открива краткотраен мобилен имунизационен кабинет. Медицинският пункт ще ваксинира по график, както следва: 17.09.2022 година от 9 до 12 ч. в с. Богдан; 17.09.2022 година от 13 до 16 ч. в с. Каравелово; 18.09.2022 година от 9 до 12 ч. в с. Слатина ".

Междувременно от армията удостоверяват, че изпращат над 400 военнослужещи в помощ на потърпевшите региони в Карловско.

В аварийно-възстановителни действия в селата Богдан и Карлово на следващия ден, 15 септември, ще вземат участие 165 военнослужещи от Сухопътните войски, 100 от Командването за логистична поддръжка, както и по 50 души от Военновъздушните сили, Военноморските сили и Съвместното командване на специфичните интервенции. За осъществяването на дилемите от Командването за логистична поддръжка ще бъдат обезпечени принадлежности.

И през днешния ден над 120 военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили помагаха за отстраняването на последствията от бедствието.

Пред news.bg музикантът Боян Петков, който е един от координаторите на доброволци в село Богдан, заяви, че интернет платформа " Добро сърце в помощ ! " ще събира донори и нуждаещи се от потърпевшите при наводнението карловските села.

Целта на платформата е донорите да се свържат непосредствено по лист с нуждаещите се хора, с цел да бъдат избегнати медиатори. Организаторите контактуват с хора на място и с кметовете, с цел да свържат искащите да дарят мебели, домакинско съоръжение и друга техника и мебелировка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР