На 12 април 1961 г. Юрий Гагарин става първият човек,

...
На 12 април 1961 г. Юрий Гагарин става първият човек,
Коментари Харесай

Любимите автомобили на Юрий Гагарин

На 12 април 1961 година Юрий Гагарин става първият човек, полетял в космоса на борда на „ Восток 1 ”.

Това ни дава мотив да разкажем за колите на космонавта, само че с ангажимента, че ще употребяваме единствено фотоси с авторски права, което значи, че няма да може да ви покажем фрагменти с коли, благосъстоятелност на Гагарин.

За колите на първия космонавт е писано доста, още повече са слуховете и легендите. Казват, че преди популярния полет Гагарин купил внушителен ГАЗ-12, други пък настояват, че на 15 април 1961 година Брежнев подарил на майора първокласен лазурен кабриолет ЗИЛ-111...

Основната тайнственост, която остава неразгадана и през днешния ден, е първата кола на първия космонавт. По-точно старши лейтенант Гагарин. Някои историци считат, че малко преди полета Юрий Алексеевич закупува „ седан с шест прозореца и дълга база “ ГАЗ-12.

Но това е по-скоро легенда, защото преди паричната промяна от 1961 година въпросната трансформация на ГАЗ коства невъобразимите 40 000 рубли, а месечната заплата на Гагарин е била не повече от 1500. И за какво човек, който няма шофьорска брошура, се нуждае от кола? Така че наличието на първокласен седан в гаража на международната звезда остава непотвърдено. А и подготовката на бъдещия космонавт за полета му надали е оставило и минута свободно време, с цел да се мисли, че то е било отделено на покупката на автомобил.

Но се знае тъкмо какво возило закарва Юрий Гагарин на 12 април 1961 година до стартовата площадка на " Восток-1 ", това е синьо-бял рейс ЛАЗ-695Б " Лвов ".
 Юрий Гагарин в Чехословакия, 1 май 1961 година
Именно този рейс е обвързван с известната традиция, при която членовете на галактическия отряд излизат от рейса преди полета и се облекчават на предното дясно колело. През 1961 година просто няма къде Гагарин да свърши тази потребна активност, по тази причина го прави на гумата. Тези след него, от поверие, не престават с положителната прокоба “ - става известно, че не на вятъра рейсът е надеждно предпазен от наслойка!

При приземяването си Гагарин е посрещнат от ЗИС-151 от най-близкото военно отделение.

Служебният автомобил на Гагарин не е ЗИЛ, е всъдеход ГАЗ-69, който тогава се употребява от командирите на военни елементи и ръководители на богатите групови стопанства. При това би трябвало да се каже, че водач на Гагарин не е от гаража за особено предопределение на Кремъл, а от елементарен сержант, назначен от най-близката въздушна част...

Но в последна сметка „ от горната страна ” е спусната командата за потребностите на първия космонавт да бъде дадена черна ГАЗ-13 „ Чайка “. Гордостта на руската автомобилна промишленост: автоматизирана скоростна кутия, сервоуправление и вакуумен усилвател на спирачките, електрически прозорци и най-важното – V8 със 195 к.с.

Гагарин употребява тази кола до края на живота си.

Още любопитни елементи по тематиката четете на
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР