На 11 януари в зала №1 на Община Свищов бе

...
На 11 януари в зала №1 на Община Свищов бе
Коментари Харесай

Проф. Пламен Антов представи в Свищов най-новата си книга „До Чикаго и назад“ – отвъд пътеписа – Към генеалогията на Бай Ганю“

На 11 януари в зала №1 на Община Свищов бе показана новата книга на проф. д.ф.н. Пламен Антов „ До Чикаго и обратно “ – оттатък пътеписа – Към генеалогията на Бай Ганю “.

Събитието, което е част от програмата на „ Алекови празници 2023 “, проведени във връзка 160 години от рождението на Алеко Константинов, разсъни огромен интерес измежду младежите в Свищов.

На траялата близо два часа среща с създателя участваха почетният жител на Свищов доцент доктор Юлия Николова и поетът Божидар Богданов, които по превъзходен метод показаха творчество на проф. Антов и направиха разбор на най-новата му творба. Авторът показа, че схваща „ До Чикаго и обратно “ като освен това от пътепис – като култур-философско есе, което в доста посоки е изпреварило личното си време. Според него, това е първата среща на българския групов човек, по едно и също време в лицето на създателя и странник Алеко Константинов, и един различен групов българин в лицето на Бай Ганю, който някак си по доста комплициран, нееднозначен метод участва по едно и също време вътре в Алеко. „ Самият Алеко, като човек приближаващ от българското Възраждане, носи чертите на един европейски интелектуалец, само че носи и несъзнавано, даже за себе си, черти от Бай Ганю. “. Авторът посочи, че груповият облик, който е по едно и също време и Алеко и Бай Ганю на българското, идва от Възраждането и за пръв път, там в Америка, през очите на Алеко, попада в различен свят на Модерността. „ Нов свят “ на бъдещия XX век, който е светът на една нова, постхуманна софтуерна действителност …

Проф. Антов показа, че съгласно него, в прочут смисъл ние и в този момент продължаваме на живеем в епохата на постмодернизма, в необятния смисъл, като една фундаментална смяна на обществото в световен мащаб.

В края на срещата, шефът на дирекция „ Култура и културно завещание “ Росен Маринов благодари на създателя, за това че е част от „ Алекови празници 2023 “ и акцентира, че представянето на книгата е било извънредно многопластово в изчерпателен проект, за което заслуга има дълбочината на книгата, която проф. Антов е написал и надлежно дълбочината на Алековата душа и неговото творчество.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР