На 11 септември Алкараз сътвори история в мъжкия тенис като

...
На 11 септември Алкараз сътвори история в мъжкия тенис като
Коментари Харесай

Карлос Алкараз: Запознайте се с шампиона на US Open, сравняван с Федерер

На 11 септември Алкараз сътвори история в мъжкия тенис като завоюва US Open и стана най-младият номер едно в света. 19-годишният юноша е и най-младият първенец от Големия шлем при мъжете, откакто неговият съотечественик Надал завоюва Откритото състезание на Франция през 2005 година

Роден в Мурсия, Алкараз постоянно е обичал да играе тенис. Баща му - Карлос старши е бил шеф на тенис клуб в града. Талантът му притегля вниманието и през 2018 година той стартира да играе в академия, ръководена от някогашния първенец на Испания от Откритото състезание на Франция и номер едно в света Хуан Карлос Фереро, който от този момент стана треньор на Алкараз.

Младата вяра беше на 16, когато направи своя дебют в главната скица на ATP през февруари 2020 година на Rio Open. Той победи ветерана от тура Алберт Рамос Винолас в първи рунд и притегли погледите към себе си. 

През двете години и половина сред тази победа в Рио и триумфа на купата му от Големия шлем в Ню Йорк, Алкараз утвърди репутацията си. Той завоюва Next Gen ATP Finals към края на 2021 година, след което проби в топ 20 в света през февруари, като стана най-младият победител в събитие от ATP 500, като взе купата от Rio Open. 

При дебюта си във Флашинг Медоус предходната година, Алкараз доближи четвъртфиналите - най-младият мъж, постигнал това в Оупън ерата и на който и да е Шлем след Майкъл Чанг на Откритото състезание на Франция през 1990 година

Успехът беше заплатен и финансово: бързото му издигане му завоюва повече от $9 милиона (£7,8 милиона) от наградни фондове.

Поразителното в това е какъв брой бързо Алкараз се издигна до върха. Той беше номер 55 в света преди една година, като за първи път влезе в топ 100 през май 2021 година През август 2020 година той беше класиран на 310-то място.

В продължение на 18 години четирима мъже си поделяха първото място в света - Федерер, Надал, Джокович и Анди Мъри.

Надал беше най-младият от тези, които станаха номер едно, на 22 години през август 2008 година Федерер също беше на 22, когато за първи път оглави класациите, Джокович беше на 24, до момента в който Мъри трябваше да изчака, до момента в който навърши 29. Даниил Медведев се изкачи до върха по-рано през 2022 година и 26-годишният състезател ще бъде тенис мощ години наред. Но Алкараз наподобява като нещо друго.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР