На 11 март с премиерата на (19.30 ч.) в зала

...
На 11 март с премиерата на (19.30 ч.) в зала
Коментари Харесай

Камен Калев: „Февруари“ е филм за сетивата, който предизвиква въпроси

На 11 март с премиерата на (19.30 ч.) в зала 1 на НДК ще бъде открит 25-ият София Филм Фест.

Това е четвъртият пълнометражен филм на режисьора. Този път той е и сценарист, и монтажист. Лентата беше в формалната стратегия на кинофестивала в Кан.

 „ Работих 5 години върху този филм. Той не е нито биографичен, нито антропологичен. Това е опит за създаване на една поетична фигура,, сборен облик. Да дам посока на актуалния човек . Филм за сетивата , само че който провокира и въпроси “, означи Камен Калев пред Радио София .

Той благодари на всички, които са го подкрепили при реализацията. Племенникът на Кристо – Владимир Явашев, му е дал персоналната камера на световноизвестният актьор. Снимал е на лента. Работил е с дребен, само че добре селекциониран екип . Две от трите основни функции са поверени на непрофесионалисти.

Калев се е срещнал и съветвал за елементи с Добринка Табакова - основен организатор на етнографския музей в Елхово.

„ Във всички мои филми се стремя действието да е съчетано с вибрациите на достоверното , с цел да могат героите да се вписват по по-убедителен метод “, добави режисьорът.

Той отдаде заслуженото на новаторския детайл, импортиран от композитора Петър Дундаков , който без да прибягва непосредствено към фолклора, е предал нужните, характерни за кинотворбата музикални трептения.

Чуйте целия диалог на Катя Василева с Камен Калев.



Започнал като тематичен фестивал за кино и музика, претърпял възходящо развиване през годините, София Филм Фест се трансформира в едно от най-значимите кино събития в Централна и Източна Европа, единственият български кинофестивал, с акредитация от FIAPF, включен в листата с 50-те най-важни за филмовата промишленост фестивали в света и в календара на ФИПРЕССИ.

Основният фокус на юбилейния 25-и София Филм Фест е самият фестивал.

Едно от най-големите му постижения е гостуването в България на международни кино създатели . Част от тях бяха удостоени с Наградата на София на Столична община за техния принос в развиването на изкуството на киното. Наградата, учредена през 2005, е връчвана на над 50 изключителни персони на международното и българското кино .

Специалната юбилейна графа „ 25 “ включва филми на 25 носители на Наградата на София. Част от тях ще показват персонално филмите си на фестивала. Сред тях са Вим Вендерс, Фолкер Шльондорф, Майкъл Пейлин, Данис Танович, Тони Палмър, Роман Балаян…

Амбициозна стратегия на два фронта ни чака на 25-ия СФФ – 129 кино лентата в киносалон и 80 онлайн в платформата на Festival Scope/Shift - по този начин ще гледа и интернационалното жури, ръководено от Теодор Ушев.

Традиционно фестивалът се открива с български филм и тази година това е Февруари на Камен Калев, стартирал като план на София Мийтингс и включен в формалната селекция на Кан.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР