На 11 февруари 1847 година в щата Охайо, в семейството

...
На 11 февруари 1847 година в щата Охайо, в семейството
Коментари Харесай

Томас Едисон – историята на изобретателя

 Томас Едисон

На 11 февруари 1847 година в щата Охайо, в фамилията на канадския дезертьор въстаник Самуел Едисон се родило момче, което получило името Томас Алва. Ал, както го наричало фамилията му, не се отличавал с богатирско телосложение и здраво здраве, само че по тази причина пък обожавал да следи всичко, което се случвало в близост.

На девет години Ал прочел своята първа научна книга, която се казвала „ Естествена и пробна философия “. В книгите се описвали най-модерните научни опити от това време и момчето, съгласно своите сили и благоприятни условия, се опитал да ги повтори.

Така стартира историята на един от най-известните изобретатели за цялата история на човечеството. Животът на Томас Едисон е описван неведнъж – ние ще ви разкажем за някои обстоятелства и събития от биографията му, които се оказаха най-интересни:

„ Ограниченият възпитаник “

Томас Едисон посещавал учебно заведение единствено в продължение на три месеца. Педагозите считали качествата му за доста лимитирани, защото Том изрично отказвал да рецитира в клас. В последна сметка Едисон почнал да получава домашно обучение под управлението на майката, а по-късно се съсредоточил върху самообразованието.

Парите за изобретения печелил посредством продажба на вестници

Едисонн почнал да се труди още в ранно детство, помагайки на майка си да продава зеленчуци и плодове. На 12 години той работел като вестникарче на железопътната линия, свързваща Порт-Хурон и Детройт. Спечеленото стигало, с цел да има средства за химическите опити, които увличали Томас.

Телеграфист от „ признателност “

През 1862 година Томас Едисон избавил от движещ се вагон сина на началника на една от станциите. Благодарният татко научил Едисон на телеграфното дело и през 1863 година бъдещият прочут откривател станал свързочник нощна промяна на станция със заплата от 25 $ на месец.

„ Най-безполезното откритие “

Едно от първите значими изобретения на Томас Едисон – електронен уред, пресмятащ резултатите от гласуването, бил подигран от американските парламентаристи, смятащи нововъведението за „ най-безполезното откритие от всички “. Днес апаратите за броене на резултатите от гласуването са оборудвани във всички парламенти по света.

 Томас-Едисон-с-едно-от-изобретението-си

„ Единственият случай, когато едвам не припаднах “

През 1869 година Томас Едисон изготвил нова трансформация на телеграфен уред, отличаващ се с нараснала надеждност, по поръчка на ръководителя на компанията Gold & Stock Telegraph Company Маршал Лефъртс.

Самият Едисон се надявал да получи за апарата 3000 $, само че опасявайки се, че размерът е надценен, предложил на компанията сами да посочат цена. Лефъртс предложил 40 000 $.

„ Тоова беше единственият случай в живота ми, когато едвам не припаднах “ – спомня си Едисон. От този миг той се съсредоточил върху изобретателството като върху съществена специалност.

 45-часовият работен ден

Едисон се отличавал с фантастична продуктивност. До последните си години той работел по 16-19 часове в денонощие. В случай, че ставало дуа за някои изключително значима задача, изобретателят можел да изкара и без сън.

Например, проверявайки характерностите на веригата на въглищната лампа, той прекарал към 45 часа в лабораторията си без отмора.

Глухота на помощ

Томас Едисон като дете било болнаво и нежно дете, а на 15 години след тежка болест оглушял с едното ухо. Самият откривател иронично отбелязал, че с помощта на глухотата си денем можел да работи без да се разсейва, а през останалото време да спи като заклан.

Жена и сътрудница

През 1871 година Томас Едисон се оженил за сътрудницата в своята лаборатория Мери Стилвел. Самият откривател считал, че сходен избор на спътница в живота бил единственият вероятен за човек, който работи по 19 часа в денонощие.

Дъщеря си Марион и сина си Томас Едисон-младши на смешка наричал „ Дот “ и „ Даш “ (точка и тире в Морзовата азбука).

„ Ало, Едисон е! “

Томас Едисон не е откривател на телефона, само че му принадлежи думата, която и до през днешния ден споделят всички клиенти – „ ало “. На 15 август 1877 година той написал писмо до президента на телеграфната компания в Питсбърг, с което доказвал, че най-хубавият вид за одобрение при другарство по телефона е думата «hello» – «привет!».

Предложението се оказало удачно и скоро „ ало “ се наложило даже в тези страни, където не се употребява британският език.

1093 патента

За своя живот Томас Едисон оформил 1093 патента на изобретения в Съединени американски щати и повече от 3000 патента в други страни от света. Сред най-известните изобретения на Едисон са фонографът, телефонният предавател, лампата с нажежаема жичка и желязо-никеловият батерия.

Принципът на 16 % от Брутният вътрешен продукт

След като първите изобретения на Едисон били осмяни, както след това се оказало незаслужено, той изработил правилото: „ Никога не изобретявай това, за което няма търсене и това, което е невероятно да се приложи в практиката “.

Принципът се оказал извънредно ефикасен – по данни на специалистите през днешния ден към 16 % от Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати се обезпечава с помощта на развиването на изобретеията на Томас Едисон.

„ Хубаво ще е, в случай че има задгробен живот. Ако не – също не е неприятно “

В последните години от живота си Томас Едисон съществено се занимавал с проучването на опциите за връзка със задгробния свят, възнамерявайки да ги откри единствено по теоретичен път.

В изявление той декларирал, че работи върху основаването на уред за другарство с умрели – „ некрофон “. След гибелта на изобретателя не били открити нито модела на апарата, нито чертежите, тъй че истинността на думите на Едисон е сложена под подозрение.

Няколко години преди гибелта си изобретателят споделил пред публицисти: „ Хубаво ще е, в случай че има задгробен живот. Ако не – също не е неприятно. В последна сметка изживях целия си живот на драго сърце и направих всичко, което мога “.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР