На 11 декември 2017 г. в Кайро генералният директор на

...
На 11 декември 2017 г. в Кайро генералният директор на
Коментари Харесай

Пред президентите на Русия Египет бяха подписани Актове за встъпване в сила на договорите за АЕЦ „Дабаа“ в Египет


На 11 декември 2017 година в Кайро генералният шеф на съветската корпорация „ Росатом “ Алексей Лихачов и министърът на енергетиката и възобновимите енергийни източници на Египет Мохамед Шакер подписаха Актове за встъпване с мощ на комерсиалните контракти за създаване на АЕЦ „ Дабаа “.

Тържественото сключване се състоя в наличието на президента на Русия Владимир Путин и президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси.
В сходство с подписаните контракти, „ Росатом “ ще построи АЕЦ „ Дабаа “ в региона Матрух, на брега на Средиземно море, с четири енергоблока с ВВЕР-1200 и ще доставя съветско нуклеарно гориво за целия витален цикъл на централата. Това ще разреши да се обезпечи конкурентоспособност на цената на електрическата енергия в Египет в продължение на 60 години. „ Росатом “ ще образова личния състав и ще окаже на египетските си сътрудници поддръжка при употребата и обслужването на АЕЦ „ Дабаа “ в продължение на първите 10 години от работа на централата. В рамките на още едно съглашение съветската страна ще построи особено вместилище и ще достави контейнери за предпазване на отработеното нуклеарно гориво.
Първият енергоблок на АЕЦ „ Дабаа “ ще бъде въведен в употреба през 2026 година

„ Подписаните контракти са рекордна договорка в историята на международната атомна промишленост. Общата стойност на четирите контракта е десетки милиарди долари. Това е и най-голямото експортно съглашение, несвързано със първични материали, за цялата история на Русия. Ние ще предложим на нашите египетски сътрудници неповторимо сложно съглашение, което обгръща целия витален цикъл на АЕЦ, т.е. 70-80 години. Днес „ Росатом “ е единствената компания в света, която е способна да даде на поръчителя цялостен комплекс от услуги в региона на мирния атом. Развитието на атомната енергетика на Египет е значимо и за съветската стопанска система – десетки предприятия на „ Росатом “ ще получат обилни поръчки и опция за потвърждаване на преимуществата на съветските атомни технологии “, разяснява генералният шеф на „ Росатом “ Алексей Лихачов.

В рамките на реализирането на плана за създаване на АЕЦ „ Дабаа “, „ Росатом “ може да окаже на египетските си сътрудници и помощ при развиването на нуклеарната инфраструктура, да усили равнището на локализация, да обезпечи поддръжка при подготовката на национални фрагменти и повишение на публичната толерантност на атомната енергетика.

Подготовката на бъдещите служащи в АЕЦ ще се организира както в Русия, по този начин и в Египет. В околните няколко години в Русия ще бъдат изпратени стотици студенти, които да преминат образование в нуклеарни специалности.

Изграждането на АЕЦ „ Дабаа “ ще даде подтик за по-нататъшното промишлено развиване и на Египет – в процеса на строителството ще бъдат задействани десетки египетски компании. При строителството на Първи енергоблок на египетската АЕЦ равнището на локализация ще бъде не по-малко от 20%. При построяването на идващите енергоблокове този % ще се усили.

АЕЦ „ Дабаа “ е с реакторна установка с мощ 1200 Мвт от най-съвременно потомство „ 3 плюс “. Тя подхожда на всички постфукушимски условия на МААЕ и са осъществени референтни енергоблокове в Русия. На 8 декември 2017 година бе обещано началото на физическото пускане на Първи енергоблок от потомство „ 3 плюс “ на Ленинградската АЕЦ 2, която е референтна за АЕЦ „ Дабаа “. Специалистите от експлоатационните служби на Ленинградската АЕЦ 2 сполучливо заредиха в дейната зона на реактора първата от 163 топлоотделящи сборки със свежо нуклеарно гориво. Преди това, на 5 август 2016 година в мрежата бе включен първият в света иновационен Първи енергоблок от потомство „ 3 плюс “ на Нововоронежката АЕЦ 2.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР